berlin VII – mellandag

Detta och ytterligare några inlägg har egenskapen "Berlinresa i backspegel". De skrivs inemot två veckor i efterskott och har tre nivåer (minst): Vad som hände, vad som tänktes samtidigt eller någon dag efter händelsen samt slutligen vad som tänks just när inläggen formas.

Den 15 oktober - onsdagen - innebar något av en mellandag utan i förväg planerade besök eller annat. För den som ville - jag är en som nästan alltid vill - tog en i gänget oerhört Berlinbevandrad person med de som så var hågade på en fotrundvandring i centrala staden för att bese viktiga kåkar, platser och annat. Vi kom då att se hur man bevarar delar av Berlins historia och hur man söker ta bort eller minimera andra delar.

Dessa bilder visar bland annat hur man sökt bevara minnet av muren genom att  med gatsten inlagd i asfalten visar var den en gång gick. Här och var finns också sektioner bevarade - om de inte är i vägen. Vita kors nära murmarkeringen påminner om dem som dödades under flykt från DDR.




Utanför riksdagshuset bevaras genom en cykelställsliknande konstruktion minnet av alla de riksdagsmän som nazisterna dödade i koncen-trationsläger. Holocaustmonumentets stela stenblock förevigar förintelsens offer. 




Hitlerbunkern befinner sig under en parkeringsplats och utmärks inte på något sätt mer än med en enkel informationsskylt - detta för att platsen inte skall bli vallfartsort för nynazister. DDRs gamla regeringsbyggnad demonteras för att ersättas med något som åtminstone vad gäller fasaden skall påminna om det gamla kejsarpalatset.


Alltsammans blir en blandning av minnas och glömma, förvalta och förneka, och annat är väl inte att vänta i den stad som varit centrum för 1900talets alla turbulenta skeenden.


   Stadsvandringar av denhär typen ger, liksom fjällvandringar, både storslagenhet och småslagenhet. Ett med stadens sevärdheter smyckat kloaklock torde väl kunna räknas till det mer småslagna. Lustigt målade björnar - björnen finns i Berlins stadsvapen - förekommer här och var och dagarna där gav mig en stor samling björnbilder. Sopsortering är väl också småslaget och i en mycket ren stad kunde jag betydligt utöka min samling av avfotograferade soptunnor från olika ställen i centraleuropa.


Efter lunch besökte några av oss judiska museet. Där tog jag inga bilder av den enkla anledningen att där ville jag tänka utan att störas av att med bilder berätta mina tankar. Klart besöksvärt. Och återbesöksvärt.


Kommentarer
Postat av: Pär

Berlin är tydligen grundat av en furste som hette något i stil med "Arne björnen", fast inte Arne. Han hade väl björnen i sitt vapen, och därmed också staden. Björn som ju heter bär på tyska, bär-lin.

2008-11-02 @ 19:21:21
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0