som man ropar i skogen - 2

image257

På uppdrag av kyrkorådet

är den storstilade rubrik som ögat faller på när man öppnar det till hushållen i lokalförsamlingen nyss utsända Kyrkoblad. Sidan 3 anses vara en publikations viktigaste insida och den tillsammans med sidorna 4, 5 och 6 utgörs av en enkätundersökning att fylla i samt i utriven form returnera till brevlådan vid församlingsexpeditionens ingång. Det som då kommer att återstå av det Kyrkoblad allmänheten fick sig tillsänt ett par veckor före Påsk är en förstasida med bilder från caféverksamhet på måndagar, en andrasida med rubriken Eftertanke ovanför en betraktelse, en sjundesida med information kring vad ett begravningsombud är och gör samt en sistasida med annons gällande förstasidans caféverksamhet samt en presentation av en nyanställd - med porträtt. Alltså inte ett ord - jo, ett par fanns i betraktelsen - och inte en bild som handlar om de kyrkligt centrala händelserna kring Jesu lidande, död och uppståndelse.
Skärpning!!

Nåväl - det var enkäten jag tänkte kommentera lite mot bakgrund filosoferandet kring frågare och svarare i förra inlägget. Enkäten består av 8 frågor med olika förvalda svarsalternativ samt möjlighet till egna kommentarer. Fyra frågor behandlar särskilt söndagarna i Älvsby kyrka och lyder:

  • Tycker du att antalet nattvardsgudstjänster - var annan söndag - är lagom till antalet, för många eller för få?
  • Hur tycker du att hörbarheten är i Älvsby kyrka - bra eller dålig?
  • Ungefär var tredje söndag medverkar kör, solist eller liknande i Älvsby kyrka - lagom, för ofta, för sällan?
  • Kyrkkaffe serveras till självkostnadspris varje söndag - lagom, för ofta, borde vara bara när det är något extra och då gratis?

Varför frågar frågarna just dessa frågor?

Varför frågar man till exempel inte om längden på predikan - max 10, 15, 20, 25, 30 minuter eller mer? Varför frågar man inte om predikans vara eller inte vara i varje gudstjänst - kanske var annan vore mer lagom, eller rentav ingen alls. Varför frågar man om den måltid i vilken Jesus ger sig själv till oss i bröd och vin som om den är ett problem som man kan enkät-undersöka om. Det är ju som att fråga: tycker du vi skall be varje, var annan eller var fjärde gudstjänst? - en fråga man inte ställer.

Frågorna avslöjar nog ganska mycket om frågeställarnas förtankar och teologi - eller brist på.

Och jag som tillfrågad frågar: Vad tänker man göra utifrån svaren? Hur många svar behövs för att man skall ta hänsyn till enkäten? Kommer det att bli söndaglig mässa - alltså normalkristligt - om en tredjedel av de inlämnade enkäterna önskar så eller kommer en fjärdedel som kanske tycker att nattvard är onödigt för egen del att åstadkomma att de som vill fira mässa får färre mässor att fira? Kommer de som inte vill fika att rösta fram färre fikatillfällen för fikasugna?


Älvsbybor som tilläventyrs läser denna blogg uppmanas leta reda på bladet och svara på enkäten trots dess brister samt utnyttja raderna för egna kommentarer. Räcker de inte ta till extra lösa blad.


Kommentarer
Postat av: Madonna

Håhåjaja... Just det kyrkorådet som man inte dög för. Kanske rent av tur att det inte blev nån tjänst.

2008-03-29 @ 15:56:12
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: Hanna

Jag har undrat en sak. Hur många läsare har du i snitt per dag på din blogg?

2008-03-29 @ 16:39:11
URL: http://hanna.johnselius.blogg.se
Postat av: Hanna

Här kommer den rätta bloggadressen...

2008-03-29 @ 16:42:39
URL: http://hannajohnselius.blogg.se
Postat av: bloggarn själv

Svar till Hanna: mellan drygt 20 och knappt 40 vanliga dagar.

2008-03-29 @ 17:48:27
Postat av: Fredrik Norberg

Pâ dem bara! Hur i hela friden kan man gâ sâ lângt att man ens kan tänka tanken att kasta ut den närvarande Kristus i, vad man tror, syfte att locka folk? Är det inte dags att slänga ut politiken?

2008-03-29 @ 21:32:53
URL: http://www.fredriknorberg.blogg.se
Postat av: SvBG

Synd att jag inte bor i Älvsbyn... (eller kanske tur?). Det är roligt att slakta enkäter!

2008-03-29 @ 21:47:01
URL: http://www.svenbertilgrahn.se
Postat av: Madonna

och jag är en av dom..... dagliga

2008-03-29 @ 22:30:33
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: Hanna

För vissa tar det tre år, för andra tar det tre veckor (att få vänner att börja blogga)... Men jag kan nog trösta dig med en liknelse som vår biskop (fast då var han kyrkoherde) sa en gång: När Leastadius kom så hade andra predikanter varit där före honom och fått upp temperaturen från flera minusgrader till nollstrecket. Så när Leastadius satte igång så tippade församlingen över till plusgrader - därav denna väckelse. Så allt var inte Leastadius förtjänst. Föregångarna hade gjort grovjobbet.

2008-04-01 @ 08:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0