som man ropar i skogen - 2
På uppdrag av kyrkorådet
Skärpning!!
Nåväl - det var enkäten jag tänkte kommentera lite mot bakgrund filosoferandet kring frågare och svarare i förra inlägget. Enkäten består av 8 frågor med olika förvalda svarsalternativ samt möjlighet till egna kommentarer. Fyra frågor behandlar särskilt söndagarna i Älvsby kyrka och lyder:
- Tycker du att antalet nattvardsgudstjänster - var annan söndag - är lagom till antalet, för många eller för få?
- Hur tycker du att hörbarheten är i Älvsby kyrka - bra eller dålig?
- Ungefär var tredje söndag medverkar kör, solist eller liknande i Älvsby kyrka - lagom, för ofta, för sällan?
- Kyrkkaffe serveras till självkostnadspris varje söndag - lagom, för ofta, borde vara bara när det är något extra och då gratis?
Varför frågar frågarna just dessa frågor?
Varför frågar man till exempel inte om längden på predikan - max 10, 15, 20, 25, 30 minuter eller mer? Varför frågar man inte om predikans vara eller inte vara i varje gudstjänst - kanske var annan vore mer lagom, eller rentav ingen alls. Varför frågar man om den måltid i vilken Jesus ger sig själv till oss i bröd och vin som om den är ett problem som man kan enkät-undersöka om. Det är ju som att fråga: tycker du vi skall be varje, var annan eller var fjärde gudstjänst? - en fråga man inte ställer.
Frågorna avslöjar nog ganska mycket om frågeställarnas förtankar och teologi - eller brist på.
Och jag som tillfrågad frågar: Vad tänker man göra utifrån svaren? Hur många svar behövs för att man skall ta hänsyn till enkäten? Kommer det att bli söndaglig mässa - alltså normalkristligt - om en tredjedel av de inlämnade enkäterna önskar så eller kommer en fjärdedel som kanske tycker att nattvard är onödigt för egen del att åstadkomma att de som vill fira mässa får färre mässor att fira? Kommer de som inte vill fika att rösta fram färre fikatillfällen för fikasugna?
Älvsbybor som tilläventyrs läser denna blogg uppmanas leta reda på bladet och svara på enkäten trots dess brister samt utnyttja raderna för egna kommentarer. Räcker de inte ta till extra lösa blad.
Håhåjaja... Just det kyrkorådet som man inte dög för. Kanske rent av tur att det inte blev nån tjänst.
Jag har undrat en sak. Hur många läsare har du i snitt per dag på din blogg?
Här kommer den rätta bloggadressen...
Svar till Hanna: mellan drygt 20 och knappt 40 vanliga dagar.
Pâ dem bara! Hur i hela friden kan man gâ sâ lângt att man ens kan tänka tanken att kasta ut den närvarande Kristus i, vad man tror, syfte att locka folk? Är det inte dags att slänga ut politiken?
Synd att jag inte bor i Älvsbyn... (eller kanske tur?). Det är roligt att slakta enkäter!
och jag är en av dom..... dagliga
För vissa tar det tre år, för andra tar det tre veckor (att få vänner att börja blogga)... Men jag kan nog trösta dig med en liknelse som vår biskop (fast då var han kyrkoherde) sa en gång: När Leastadius kom så hade andra predikanter varit där före honom och fått upp temperaturen från flera minusgrader till nollstrecket. Så när Leastadius satte igång så tippade församlingen över till plusgrader - därav denna väckelse. Så allt var inte Leastadius förtjänst. Föregångarna hade gjort grovjobbet.