hemma igen!


Nu har vi varit hemma i drygt 1½ dygn efter en helt fantastisk fjällvandring. Den kom att gå enligt plan fram till - enligt förra inlägget - dag 5 då vi i stället för sjöturen styrde stegen sydsydvästvart förbi Sälka för att under dag 6 och 7 gå via Kebnekaise fjällstation till Nikkaluokta och sedan med buss och tåg hemåt.

Vad gäller denna fjällvandring mer i detalj har jag många handskrivna sidor att redigera innan de kan läggas ut på bloggen. Allt kommer inte i ett stycke utan det blir som i Göteborgsfallet, alltså ett antal smärre (men ändå kanske ganska långa) inlägg publicerade inom loppet av de närmaste dagarna. Dessutom finns det drygt 250 bilder att välja bland för att smakfullt illustrera det hela. Alla fjällrelaterade inlägg kommer dock att ha ovanstående långsmala bild som gemensamt kännetecken.

Mellan fjällinläggen kan givetvis annat bloggkommentarvärt dyka upp - dock utan långsmal bild.


I dagens Kyrkans Tidning en del artiklar värda rekommendationer och reflexioner.


Färre söker kyrkans grundkurs - första sidans rubrik, annan rubrik på sida två - tar upp en viktig och tydlig tendens. Jag uppmanar den eventuelle läsaren att studera artikeln och besinna hur överhetligt reformotydlighet slår i gräsrotsverkligheten. Observera också hur lätt man gör det för sig i analysen. Nedgången av sökanden förklaras nästan undantagslöst nästan helt med förvirringen i den kyrkliga överhetens strategier för utbildningsvägar. Visserligen tror jag detta är sant men vill ändå påstå att problemet i grunden ligger på ett djupare plan: Inte många vill se arbete i kyrkan som sitt framtida yrkesval och innerst inne tror jag det är grundorsaken. Förvirring vad gäller studiesystem känner är ju ofta okända faktorer när man börjar sin utbildning - blir mer av förvärvad insikt under studiernas gång. Tveksamhet att förbereda sig för yrke i kyrka ligger därför enligt min mening mer på att församlingarna - och detta är en hakutstickning - inte fungerar som miljöer där kallelser väcks. Orsakerna till det är betydligt mer svåranalyserade och skulle sannolikt leda till betydligt mer gastkramande slutsatser än att skylla det hela på studerandes osäkerhet kring en 16veckorskurs varande eller inte varande.


Få deltar i riksmöte är en annan liten artikel som berör organisationen Svenska kyrkans Unga. Också här gissar jag att en förutsättningslös diskussion kring rörelsens inriktning, profil och innehåll skulle leda till utmanande slutsatser. Jag tror att tydlig Jesuscentrerad profil faktiskt skulle skapa deltagande både på lokalt, regionalt och nationellt plan medans en - rådande - nedtoning av vad som brukar kallas klassisk tro nedtonar rörelsen också kvantitativt.

Kommentarer
Postat av: Alina

Hej! Brukar du träna på fritiden? Berätta gärna hur du gör i så fall! Ha det fint! :)

2008-11-06 @ 13:59:24
URL: http://emmiealina.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0