fjällvandringen 3 – skrivet tredje dagen


Detta inlägg är en renskriven form av de anteckningar jag gjorde under fjällvandringen 2008. Anteckningarna publiceras i efterskott i takten av ett eller två inlägg om dagen.


25/7 kl 07.50:


Det behövdes inte många meningar innan sandtaget var ett faktum. Noggrant blev det bara

"De förde Jesus från Kajafas (hus) till pretoriet. Det var tidigt.

Och de gick inte in i/till pretoriet för att inte orenas utan (kunna) äta påsken".

En vers!! Johannes 18:28. Sedan tog det stopp.


I natt har det blåst och smattrat i tältduken men det blev åtta timmars sömn i alla fall. Samt en urkorkad dröm om en design-maskin som utifrån en scanning av en person med en "råbyxa" att arbeta med figuranpassade plagget till perfekt passform. På frågan om den motsatta vägen - att forma människan till plagget - vore möjligt gavs ett i princip jakande svar. Men osäkert var om en benförkortning skulle innebära att maskinen tog bort ett antal tunna segment fördelade längs benet eller bara skulle hugga av foten.

Då vaknade jag. För att somna om. Men nu skall vi äta gröt.


25/7 kl 21:10


För några timmar sedan kom vi till Vistas-stugan och valde att kommande natt sova inomhus. Gårnattens blåst smattrade rejält i tältduken så inatt tänker vi att det nog - eftersom det fortfarande blåser - blir tystare inomhus. Och lättare att bibehålla värmen. Inte så att tältet är kallt men eftersom kläder och en själv är svettblöta vill det till att bli kylslaget i alla fall.


Dagens tur innebar vandring i solsken vilket må beskrivas som en ny lyx. Och vinden i ryggen i stället för tvärtom. Vi startade vid Alesjaure-stugorna, gick uppåt för att sedan i ett fantastiskt panorama gå ner i Vistas-dalen. Ett gott dagsverke.


Vad gäller kluriga tankar tänktes inget idag heller. Ben på - skalle av verkar vara regeln och det känns både frustrerande och befriande.

Enda tanken var väl en stunds funderande kring den tidigare nämnda versen i 18:28. Att de illdådande ledarna i Jerusalem var så  upptagna med att hålla sig OK religiöst sett. Faktiskt värre än i Lukas berättelse om den barmhärtige samariern (Lukas 10:25-37). Prästen och Leviten i den berättelsen är ju bara passiva - avstår från att göra det goda - för att bibehålla sig OK religiöst sett. Hos Johannes blir det snäppet värre när man illdådar aktivt samtidigt som de religiöst jobbar för att vara OK. Det är ju till och med så att själva illdådandet kommer sig av religiöst nit.


Finns detta idag? Detta att man uttrycker avsky för, vänder ryggen åt andra människor för att vara religiöst och etiskt obefläckad? Separatistbildning och sekterism - typ? Eller kanske sådant Dag Sandahl subtilt och lite bakvänt påpekar för en tid sedan i Östran - inlägg 1 och inlägg 2 och inlägg 3?


I morgon bär det iväg till Nallo.


Kommentarer
Postat av: madonna

Att släcka ner huvudet betyder inte att det är avstängt tvärtom. Det du beskriver ligger nära meditation eller är meditation snarare. Det är mycket vanligt att meditera vandrande. Många kloka tankar har uppkommit i det tillståndet.

Sen har du en otrolig förmåga att blanda djupa teologiska funderingar/fakta med lättsam reseskildring. Jag är förtjust i bägge delarna. Väntar med spänning på fortsättningen......

2008-08-01 @ 07:34:44
URL: http://madonnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0