den tredje vägens bloggeri – 4: läst under tiden

Semesterreselitteratur måste man ha. Givetvis hade jag också sådant med mig.


Kyrkans tjugo sekel - ett kyrkohistoriskt kompendium av Carl Henrik Martling (som jag kommer att återkomma till i ett senare inlägg när jag läst boken färdigt) fanns i botten på läsväskan och varvades till att börja med med...


Svitjods undergång och Sveriges födelse av Henrik och Fredrik Lindström. Det var en intressant pocketbok som - om jag fattat allt rätt - beskriver hurusom för knappa 1000 år sedan de hedniska och militanta Svearna kom under de tidigare kristnade och därför något mildare Götarnas kontroll till ett enat rike med en kung. förlorarna blev de som fick ge sitt stamnamn åt fosterlandet i den vevan alltsammans civiliserades genom att anslutas till det katolska Europa och få sitt kyrkliga centrum i svearnas centralort Östra Aros - Uppsala.
Legeringens politiska centrum kom att bli en tyskkontrollerad nyetablering befolkad av uppkomlingar utan vare sig anor eller traditioner - Stockholm.


Mein lieber Reichskanzler - Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli av Staffan Thorsell införskaffades på centralen i Göteborg. Förfärligt intressant!! Handlar om hur den svenska regeringen (inte sällan splittrad), industrifamiljer, försvaret och kungahuset fiffelspelade både dubbelt och tredubbelt till förmån för Hitler-Tyskland. Och att alltsammans mörklades efter andra världskriget.
Det som skiljer boken från många andra som behandlat ämnet är att författaren kunnat få ta del av en hel del nytt material. Givetvis gäller inte det anteckningar och handlingar som till exempel det svenska försvaret och kungahuset hemligstämplade och som fortfarande hålls hemliga av dessa mörklerkrafter utan i stället tyskarnas noteringar till samma skeenden, anteckningar och arkiv. Dessa fördes 1945 till Sovjetunionen men har kommit fram i ljuset och blivit tillgängliga efter det mörka systemets upplösning. Alltsammans mycket intressant att läsa - särskilt i dessa FRA-tider.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0