pank på plank

Det finns många märkligheter i livet och tillvaron. Märkligheter som från och till märks märkbart i min skalle. Som sannolikt är en märklighet i sig. Folk brukar anmärka det. Den märklighet som vokalväxlingar i hebreiska språket är tänker jag inte plåga läsaren med. Märkliga Bibeltolkningar som ser utropandet av staten Israel som uppfyllelsen av (tidigare uppfyllda) profetior i Gamla testamentet är annat läsaren också skonas från. Men en märklighet vill jag dela och kanske få läsares tankar kring.


I julklapp av min dotter fick jag Clint Eastwood Collection. Det rör sig om en box med sex DVD-filmer med Clintan i huvudrollen. Snuvad på min hälsa har jag nu sett tre: Sierra Torrida, Mannen med oxpiskan och Joe Kidd. Intrigerna i filmerna är snarlika: Tyst yankeehjälte fixar tack vare lågmäld manlig klurighet tillvaron för betryckta mexare eller åstadkommer åtminstone rättvisa. Bly flyger, dynamit exploderar, vackra kvinnor blir pussade och vid ett par tillfällen biter två bovar 4 meter från varandra i sanden tack vare ett skott från hjältens sexskjutare. Detta sista är inget märkligt. Det visar hur märkvärdigt amerikanska vapen funkar. Dräper den man siktar på och andra bredvid - helt obemärk.


Nej! Märkligheten kommer av själva scenariot. Miljön det hela utspelar sig i.
Clintan rör sig i snustorr halvökenterräng med stora kaktusar och risiga buskar så långt ögat ser fram till bergen i bakgrunden. Där rider han - ensam - i ökensolen fullt påpälsad i långrock. Efter ett tag i denna obygd kommer han fram till staden. Ni vet vildavästernstaden. Med stort V. Som består av en gata, ett hyrstall, ett sheriffkontor, ett par affärer, en eller två - i så fall kon-kurrerande - salooner, ett horhus, ett hotell och en kyrka en liten bit utanför. I en av filmerna fanns dessutom en domstolsbyggnad och en järnvägsstation med tillhörande magasin och torn för ångloksångpannevattenpåfyllning. Begravningsentreprenör med tillhörande snickeriverkstad märktes ävenledes i en av filmerna. Fick en hel del att göra.


Nu kan man lägga märke till två märkligheter. Och formulera dem som frågekomplex:


Var bor folket?? Alltså de som skall supa i saloonen, gå i kyrkan och handla i affärerna??

Och var finns kvinnorna?? Alltså damer förutom de yrkesverksamma i nämnd inrättning??
Och barnen?? Fick man inga barn?? Förutom den lilla vildavästernlymmeln som i en del filmer brukar springa ärenden åt hjälten samt hålla hans häst??

Det är märkliga frågor att fundera över...


Men det stora mysteriet - det mest märkliga - tycker jag ändå är:

Hur fick man virke till de plankor stadens olika inrättningar är byggda av?? Det finns ju inte ett träd på milavis avstånd! Inget som duger till sågtimmer i vart fall. Så hur fick vildavästernfolket virke till sina ensligt liggande affärs- och nöjeskvarter?*

Det är något verkligt märkligt att fundera över...


När febern nu släppt.*  En fotnot är alltid på sin plats. I Mechiko - det uttalas så - och bland mechikanare är dock alla hus byggda av sten, soltorkat tegel eller lera. Í en av filmerna också ett som låg djupt inne i en tallskog.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Det kan ju vara så att alla trähusen är orsak till att det inte finns några träd kvar så långt ögat når.

2008-12-29 @ 13:02:16
Postat av: Madonna

Här är en som förstår dig. Att det svider och bränner i halsen och bakom näsan och river i lungorna. Antagligen har du ganska ont i magmusklerna av hostan. (Ger säkerligen lika mycket som att gå på gym, som tröst bara) Svettas man inte så håller man på att frysa ihjäl. Har provat det mesta utom sprit så nu faller jag till föga och emottager en whiskey av min make, vilket han ordinerat flera dagar. Jag avskyr det men nu gäller det att bita ihop. Huvvaligen...host host.

2008-12-29 @ 16:02:19
URL: http://madonnas.blogg.se/
Postat av: Anonym

Måste vara så att virket kom med tåget till staden. Var folk i övrigt bodde är dock svårare att besvara. De har förmodligen inte byggt upp några kulisser för dessa bostäder eller anställt några "onödiga" statister.

2008-12-29 @ 16:44:32
Postat av: SvBG

Det är ju rätt uppenbart att det inte föddes några barn i Vilda Västern. Bevis? Finns Vilda Västern nuförtiden? Nej, just det...

2008-12-29 @ 21:03:17
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0