Luciavitt

I morse under frukostinmundigandet lyssnade jag och ni kan gissa vem på P1-programmet Spanarna. Alltid intressant och ofta ganska kul. Stundom också pang på rödbetan.


I morse sades dock något riktigt dumt - ungefär: Idag-är-det-Lucia-och-det-är-skönt-att-kunna-tända-ljus-i-det-djupa-mörker-som-vi-har-denhär-årstiden. Vi tittade ut genom fönstret och fattade ingenting. Eller rättare sagt allting. Vi förstod att det rörde sig om ytterligare ett exempel på den inskränkta Mälardalshorisont som så ofta utmärker svenska etermedia - det bedövande hopkok som radio och TV tillsammans utgör.


Ute var det minsann inte mörkt. Snön vräkte ned än en gång och gjort så sedan igår förmiddag. Dessutom ganska tung snö. Och småblöt. Klibbandes på träd, buskar och alla möjliga andra arrangemang utemiljön innehåller. Så det var alldeles vitt så vitt vi kunde se. Och överallt. Så bilder togs ungefär vid lunchtid från balkongen.


Skottning har sedan skett två eller tre gången denna dag. Och två gånger i går kväll. Snödjupet han blivit ca ½metern. Där det inte har drivit eller vi medelst skyffel drivat* förståss. Fast nu framåt kvällskulan har det dock slutat snöa.


Jag trivs med snö. Den hör vintern till. och det får gärna bli mycket. Men lagoma mängder varje gång. Att lagomkänslan delas av andra märkte jag när jag för några år sedan  i Luleå Domkyrka bläddrade lite förstrött i en bok där kyrkobesökare skrivit tankar och böner. Följande bön fann jag:


Gud! Vi vet att du kan göra snö.

Det har du visat i tre veckor nu.

Lägg av! Amen.


*  Att ha gjort en driva innebär väl att man drivat - eller hur? Denna nyordbildning är enligt min mening så präglad av Snille och Smak att den sannolikt, om bloggens läsare med flera börjar använda den, kommer att om en tio-tjugo år kvalificera för Svenska Akademins Ordlista.

Kommentarer
Postat av: Pär

Nu driver du allt med oss Stig! Själv har jag drivat så jag fått en låsning i ryggen... Men som småbarnsförälder blir det inte så mycket mer motion än så!



På tal om dina tidigare recensioner av predikoturerna, så firas faktiskt imorgon tvenne (2) mässor i Norrfjärdens församling. Högmässa i Norrfjärden och söndagsmässa i Rosvik. Med agendor hopsnickrade av församlingens pastorsadjunkt, innehållande bl.a. jultidens liturgiska melodier. :)

2008-12-13 @ 22:56:10
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Anonym

Jodå, snö kan han skapa, det har han bevisat denna helg.

För ett par år sedan var det någon typ av tävling i att skapa nya ord. En liten pojke vann. Det nya verbet "fickla" togs med i sv. akademins ordlista.

Att fickla är att lysa med ficklampa.

Nu skall vi inte driva med Stig, men man behöver vara ganska driven, för att dra in ett nytt verb i ordlistan. Draghjälp kan vi ge, vi har ju alla drivat igår.

Under min utbildningstid kom en lärare en ½ timme försent till lektionen. Han ursäkt var: Visst skulle jag ha fått hjälp av grannen som har traktor, men jag anser att snöskottning är en konstart, så det kan jag inte lämna till maskiner. Han hade drivat hela den långa enga infarten för hand. Han undervisade bl.a. i maskinteknik!

Nu har Stig fått lite draghjälp, ty om någon googlar "drivat" så finns större chans att man får flera träffar.

2008-12-14 @ 13:15:15
Postat av: bloggaren själv

Man får tacka för utlovat stöd till den just igångsatta "Snille-och-Smak"-kampanjen. Googlade nyss och erhöll drygt 1500 träff på "drivat" - varav 466 på "svenska". "Svenska" med klösmärken ("") är en korrekt benämning eftersom flera nådda sajter var dataöversatt text - alltså text med "svenskliga" ord och "svensklig" grammatik - men inte Svenska. Alltså ungefär som "1883 års normalupplaga av Nya testamentet" som var på grekiska men med svenska ord - typ. Dock gjort utan data-hjälp.

2008-12-14 @ 14:59:01
Postat av: SvBG

Stig, jag tycker verkligen att du ska driva denna fråga!

2008-12-14 @ 20:57:33
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Hanna

Driv något mer och annat nu.

2008-12-15 @ 20:16:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0