ine råjtmánenn val e göudat

Under rötmånaden blir det galet.
Så skulle rubriken lämpligen översättas.*

Rötmånaden
, gammalt namn på tiden 23 juli - 23 augusti (då solen genomlöper Lejonets tecken). Namnet syftar på att den fuktiga värme som då ofta råder påskyndar förruttnelse.**

Rötmånadshistorier är ett begrepp som betecknar olika sorters ofta meningslösa stolligheter som under sensommaren inträffar och/eller förorsakas av folk med mögel i huvudet, något som dagens lokalblad samt andra massmediala publikationer bär vittnesbörd om.***


Artikeln Trafikljuset har dolt kristet budskap handlar om den kristna smygpropaganda man utsätts för när man vid trafikljusförsett övergångsställe medelst knapptryckning (fåfängt) söker få den röda gubben att växla till grön dito. Den anvisande uppåt pekfingerpekande handen - som jag alltid trott betyder Tryck här medans du väntar, pucko! - uppfattas som en kristen symbol med betydelsen ungefär: Den enda vägen, alltså Jesus!


Tillverkarna av kontakten - en manick som jag alltså inte tror fungerar utan bara har psykologisk funktion - förefaller medvetet godta eller avse denna betydelse. Eller så säger de bara så eftersom det ger knatterdosan mer reklam. Det må vara hur det vill med det. Det rötmånads-patetiska är att religionsfobiska personer skall utreda om detta ändå inte är en otillbörlig kristen påverkan. I Växjö skall man titta på saken. En skellefteåbo har anmält företeelsen.


Stackars människor som ser vadsomhelst som religiös smygpropaganda!

Kan de över huvud taget köpa S:t Eriksgatan när de spelar monopol? Eller köpa fisk - som ju är en hävdvunnen klassisk Kristussymbol? Undrar om de tankar på Shell vars pilgrimsmussle-logotyp är symbol för den helige Jakobs, alla vägfarandes skyddspatron. Hejar man på Finland i hockey eftersom Tre Kronor i det svenska riksvapnet går tillbaka på de tre vise män som gav Jesusbarnet guld, rökelse och myrra? Och ölet i Skellefteå - S:t Olov - måste ju på den tid det fanns ha ratats av anmälaren. För att inte tala om Nyckelölet från Luleå med de himmelrikets nycklar Jesus gav Petrus. Och sist men inte minst: Hur vill man att flaggan skall se ut för att inte fladdra fram smygkristen påverkan? Blå med gula prickar?


Mögel i huvudet!! Det är vad det är!!*  Den dialektala formuleringen och stavningen är konstruerad med hjälp av ordboken Pitemålet - ållt mila àagg å ööx. Eller på svenska: Pitemålet - allt mellan egg och yxa.
**  Ur Bonniers stora lexikon.

***  Länk till Piteå-Tidningen gick inte att skapa. Tidningarna Dagen (med fler länkar) och Kyrkans tidning noterar dock också fenomenet. Läs och begrunda.

Kommentarer
Postat av: madonna

Ja nu fick jag mig ett gott morgonskratt

2008-08-21 @ 06:38:33
URL: http://madonnas.blogg.se/
Postat av: Tessalisa

Tack för det goda skrattet :-D.

Ja det är mycket som möglar under röten...

2008-08-21 @ 09:01:36
URL: http://tessalisa.blogg.se/
Postat av: Pär

Hahaha... Man kan ju undra hur en ateist överhuvudtaget kan bosätta sig i Kalix - kalken (vilket det ju betyder även om de skulle ändra sitt vackra stadsvapen).

2008-08-21 @ 09:54:33
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0