fjällvandringen 6 – skrivet sjätte dagen


Detta inlägg är en renskriven form av de anteckningar jag gjorde under fjällvandringen 2008. Anteckningarna publiceras i efterskott i takten av ett eller två inlägg om dagen.


28/7 kl 06:30


Vakning 05:30 av att solen varit uppe ett tag och därmed upphettat tältet. Vakenhetsaktiviteter påbörjades och då gick solen ned igen - bakom en fjällkam. Solen går ner 6 på morgonen och i öster! Det är grejer det! Snart går den upp på nytt. Skall äta gröt - alltså jag, inte solen.


28/7 kl 19:05


Sådärja!

Nu befinner vi oss i vad vi gissar är sista lägerplatsen för denhär turen. Strax öster om Kebnekaise fjällstation. Här skall vi sova i natt för att i morgon traska ca 2½ timme till båten som för oss ett stycke närmare Nikkaluokta dit vi efter båtresan bara har en ½mil kvar att gå. Vad det lider tar vi bussen därifrån för att kunna ta tåget vid 18tiden och hamna hemma före midnatt.


Dagens etapp var varm! Och drygt 1½ mil. Mycket varm. Gårdagen hade svett näsan ganska präktigt så halva dagen var den försedd med ett solskydd av papper. När vi så småningom vek av åt öster samtidigt som solen löpt sitt lopp på himlen kom de svedaalstrande strålarna att bränna på halsen och i nacken och näsan kunde därmed befrias från sin paketinslagning.


Speciellt djupa tankar har inte tänkts under gång. Det var det alldeles för varmt för sådant.


Fast vi inte är hemma än frestas jag att slutsummera turen: TOPPEN!!

Även om vi inte försökt oss på att nå någon topp.

Man kan för ungefär 600 kronor ansluta till en gruppvandring för att nå toppen på Giebmegási - samisk stavning. Madammen har toppvandrat för 15 år sedan i sällskap med sin syster och en kompis. På frågan om jag ville gå upp i morgon sa jag snabbt Nej! Jag är inte tränad nog och tänker hellre djupt än klättar högt.


En vandring av detta slag är en vila för själen. Stora delar av vår färd har följt den så kallade Dag Hammarskjöldleden som har ett antal meditationsplatser att stanna vid. Jag gissar att jag nog kommer att skriva något speciellt vid ett senare mer genomtänkt tillfälle då jag också ordentligt hunnit läsa den bok som hör till. Tänker bara, så här långt, att idén är bra men - observera att detta är ett ytintryck - det skulle kunna varit mer "profilerat kristet" typ mer om Jesus, Bibeltankar etc i ett material som publicerats av Svenska kyrkan, Luleå stift. Kanske skulle ett komplement skrivas.


Det är nu nästan tyst. Bara bäckporl, myggsurr och lite vindsus. När hustrun vänder blad i sin bok hörs det tydligt - apropå småslagenheten jag tidigare berört. Och blickfånget är Laddjuvággi ned mot Nikka - storslaget så det förslår.


När vi närmade oss Kebne hörde vi sång. Det var en kvinna som sjöng och vinden bar ljuder säkert 300 meter. Väl framme vid henne samtalade vi lite. Jag tackade för sången och hon - som var från Tyskland - berättade att hon tyckte allt var så vackert och så fantastiskt att hon bara ville lovsjunga Herren. Mycket väl funnet!

Kommentarer
Postat av: Pär

Hm... Det är väldigt bekvämt med sådana mystiker som Hammarskjöld, om man likt vår förre ärkebisp och många andra till tjänst vigda inom vår fädernes kyrka svävar på målet när det gäller vem Jesus egentligen var och är. Går att hålla allt på lämpligt existensialistiskt avstånd. Därmed inte sagt att Hammarskjöld skulle vara dålig. Men det finns tillfällen med sådana typer när man känner att man själv behöver fylla i, göra det mer bibliskt. Om man inte är utrustad med något att fylla i med (som ju är en god beskrivning av en väldigt stor del av befolkningen), vad blir det då kvar...?

2008-08-03 @ 00:40:00
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0