vädret...

Skriver man om vädret har man som regel inget att skriv om.
Ändå pratas det väldigt mycket om det. Och kan skrivas en del.

Vädret måste vara det mest jämlika av allt, nästan socialistiskt - vilket säkert retar en del.
Det är ju lika soligt för alla - eller inte. Det är lika varmt för alla - eller inte.
Den sista tiden har vädret varit mest just inte. Mulet-grått-kallt-regnigt.

Mulet-grått-kallt-regnigt-mulet-grått-kallt-regnigt-mulet-grått-kallt-regnigt-mulet-grått-kallt-regnigt-mulet är en ganska bra beskrivning över maj månad hitintills. Annat var det förr. Ryssvärme hette något man kunde råkade ut för redan i maj förr i världen under det kalla krigets dagar. Det var högtryck öven norra Sovjet som stoppade allt från luften på väg från Brittiska öarna eller andra Atlantstater typ Norge.
Men vädret är i alla fall lika för alla. I alla fall för alla som bor på samma plats.

På den tid jag lyfte lönen från min förra arbetsgivare - Stiftskansliet i Luleå - fick ja en lärorik inblick i människans förmåga att mentalt styra, om inte vädret så i alla fall, sin egen reaktion på detsamma. Det var en måndag tidigt i juni - fjärde-femte typ. Det kunde varit till och med den sjätte juni eftersom den dagen då fortfarande var en svart dag, i vart fall i kalendern, och människor befann sig på arbetet under flitig strävan att bättra på bruttonationalprodukten. Nuförtiden har ju svenskens hänryckning flyttats från Pingstens tungor av eld och därtill hörande annullering av språk-, folk- och kulturbarriärer, till att gälla nationalism, svenskhet och folkdräkter. Denna sista mening var dock en utvikning från berättelsen.

Nåväl: den aktuella dagen i juni var det +5 grader, vinden ven som den bara kan göra i centrala Luleå, skräp virvlade på gator och torg, flaggor stod som fanérskivor i vinden och snöblandat regn kom vräkande parallellt med backen. En av arbetskamraterna kommer då i kortbyxor.

Ögonbrynen på hans kollegor for mot taket, blickar flackade och halsklumpar svaldes. Chefen undrade med mig - Har det slagit om för NN? Kan inte du kolla lite?
Lydig mot överheten trampade jag in på kamratens rum och och ställde de frågor som också gnagde mitt sinne: Harru en skruv lös? Varför har du kortbyxor när det är ett sånt huvva väder?

Lungt titta han på mig och gav sin förklaring:
I helgen var det första helgen i juni.
Första helgen i juni sätter man potatis.
När potatisen är i jorden är det sommar.
När det är sommar har man shorts.
Vädret har inget med saken att göra!

Det är ett tag kvar till första hela veckan i juni. Men lite vårvärme skulle inte göra ont.

Kommentarer
Postat av: Madonna

Nåja ifjol var det likadant förutom 1:a veckan i maj då det var "ryssvärme" Sen var det snöblandat resten av månaden. Men förr i världen var alltid himlen blå. Det där med kortbyxor gillar jag. Själv brukar jag ta av mig sockarna i maj och sen åker dom inte på förrän i oktober.
Men som du redan sagt, vädret är jämlikt fast kanske inte.... just nu är det till min fördel. Eller till min välsignelse vilket du vill.
Ha en bra dag

2007-05-16 @ 07:19:59
URL: http://madonnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0