vi vet! dom förstår inte!

luleloggaI Kyrkans tidning på nätet kan man läsa om en undersökning som har att göra med stiftskansliet i Luleå och församlingarna i stiftet. Undersökningen visar att på flera verksamhetsområden är det stor skillnad på vilket betyg stiftet ger sig självt och den bedömning som församlingarna gör. Kort sagt kan man säga att församlingarna näst intill kapar stiftet vid fotknölarna.
Kanske har det alltid varit så - jag vet inte. När jag arbetade på stiftet kunde man uppleva detta avstånd mellan församlingarnas upplevda behov och den meny av åtgärder som stifts-medarbetare och stiftsstyrelse stod för. Det är kanske naturligt med en sådan brist på samklang i en organisation som har flera lokala och en regional/central nivå men vem skall ha tolknings-företrädet? Vems bild är det som skall styra? Vems röst skall vara avgörande?
I artkeln förefaller kanslichefen visa på en attityd som församlingarna lätt kan tolka som: "Här inne på stiftet ser vi verkligheten, där ute i församlingarna fattar dom inte hur det är. Här uppe förstår vi, där nere begriper dom inte varken vår duktighet eller sitt eget bästa." Jag tror inte kanslichefen riktigt menar så  men jag är rädd att hans avvisande och oförstående hållning får folk att fatta honom på ett avvisande Göran-Person-sätt - tyvärr då i många fall inte utan viss förtjusning.
Det skall bli intressant att se hur man kommer att gå vidare. Jag tror stiftet skulle utse folk till olika uppdrag och uppgifter bland andra än dem som antingen delar stiftets hållning eller blir smickrade av att få synas i så kallade "centrala sammanhang". Stiftet behöver bollplank, arbetsgrupper, referenspersoner som medvetet utses bland kritiker och folk med andra uppfattningar och inte näst intill enbart bland medhållare. Dessa personer skulle kunna ha uppdraget att, som vänner, inte hålla med utan i stället vara slavar på stiftets triumfvagn och hela tiden viska eller ropa: "Besinna att ni är dödliga!"
Läs gärna hela artikeln i Kyrkans tidning:
http://www.kyrkanstidning.com/ArticlePages/200601/03/20060103140028_Headline606/20060103140028_Headline606.dbp.asp

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0