cirkeln sluter sig - eller?

Många gånger har troende människor fått svara på frågor som gäller så kallade syndakataloger. Syndakatalogerna för 100 år sedan och som nu anses urmodiga hade oftar att göra med

  • du skall inte dricka sprit
  • du skall inte spela kort
  • du skall inte dansa

Och nu hör vi på radio att svensken super i samma omfattning som under fylleritiden på 1800talet. Statsministern vill göra sponken billigare för att styra konsumtionen från EUimporterat  till hustruns statliga hojt. Starka krafter inte minst inom hans eget parti motsätter sig detta då superiet skulle gynnas och bli ett än större problem än det redan nu är.

 

Vi ser på TV hur pokerspelandet, inte minst på nätet, växer och svensken beräknas omsätta 8 miljarder bara på poker. Vi får höra om spelberoende, ekonomiska tragedier och att sociala myndigheter skall utbilda hundratals handläggare i spel-beroende-problematik. Många röster är kritiska till spelandet, framför allt att statliga svenska spel skall gå in i IT-speleriet.

 

Tidningarna rapporterar om klamydia, våldtäktsförsök, våldtäkter (ibland i grupp) osv. Alla bör veta, att den gamla tveksamheten till dansbaneeländet handlade om lösa förbindelser som uppstod, misshandel män emellan som förekom och utnyttjande som ägde rum av främst unga kvinnor.

 

Och mina filosofiska frågor blir: Sluter sig cirkeln nu? Är den gamla syndakatalogen på väg tillbaka men med media som förkunnare?? 

Kanske till och med: Var katalogen i alla stycken helt knasig???


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0