nya 10 punkter

För snart tre år sedan bloggade jag en bloggning med rubriken elden begränsad? Att det hette så hörde ihop med bränder i skog och mark och hade inte att göra med innehållet i det jag skrev annat än att jag hade lyckats begränsa min tankebrasa till 10 punkter om hur jag skulle kunna vara pensionerad präst med prästkragen lagd på hyllan. Jag listar nu punkerna på nytt i ett för denna tid bearbetat skick.

 

Jag avser...

 

  1. att i kyrkbänken fira gudstjänst så många söndagar som möjligt. I bänken, utifrån att jag är kristen och tillhör en kristen församling, är min och andras uppgift att tacka, be och lyssna. Min egen strupes lovsångskapacitet är dock något som andra klarar sig utan.

  2. att om jag avstår någon söndag söka göra det när gudstjänsten stympats så att Nattvardsbordet inte dukas. Efter att man i Älvsby kyrka under 1½ år firat söndaglig Mässa fick ett par ihärdiga lobbyister för ungefär 5 år sedan fram deformen att det ungefär en gång i månaden skulle vara en Mässa-miss. Syftet med den deformen var att folk som gillar kyrkan men inte tycker sig ha behov av Kristi kropp och blod skulle kunna känna det bekvämt att närvara. Det åsyftade resultatet uteblev. De "omhuldade" fylkas inte i de gudstjänster man för deras skull bestämt att ingen skall få möta Frälsaren i det av Honom instiftade sakramentet – detta utan Corona-aspekt

  3. att på samma sätt som i första att-satsen i bänken fira onsdagskvällarnas Veckomässa – när den förhoppningsvis återupptas.

  4. punkten utgår

  5. punkten utgår

  6. punkten utgår

  7. att i övrigt söka hålla tillbaka den nyfikenhet jag känner och den lägga-näsan-i-blöt-egenskap jag är känd för. De som är kvar i arbetslaget skall inte behöva uppleva att jag klöser mig kvar genom att ha åsikter om allt möjligt.

  8. att söka ett sätt att frivilligt som kristen (och prästvigd) med de kunskaper och erfarenheter jag har stå till förfogande för församlingen när den verkar vidare i sitt syfte att människor skall komma till tro på Kristus och en kristen gemenskap skapas och fördjupas. Detta, att som icke anställd bidra, är inte tvärenkelt i Svenska kyrkan. Så mycket vilar på arbetslaget att nästan inga andra behöver (eller rentav tillåts) finnas med och ha ansvar vare sig i rådslag eller genomförande.

  9. att bara då och då här på min blogg kommentera församlingslivet.

  10. att vara ytterst återhållsam vad gäller ”privata prästbokningar” och när så sker alltid göra det i samråd med det prästkollegium som är i tjänst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0