pedagogisk panik

Det händer saker också när inget verkar hända.

 

Det är snart två veckor sedan jag på söndagstid var i kyrkan. Det var på Söndagen före Domsöndagen i den sista icke webbsända gudstjänsten.* Förra helgen var vi inte där-varande utan kopplade ihop lapp-toppen med TVn och var med-varande hemma. Några var dock i kyrkan då men nu är det DUR – som är turkiska och betyder STOPP. I morgon, Första söndagen i Advent, samlas inga ikyrkorummen. En gudstjänst webb-genomförs från Vidsels kyrka kl 11. Det händer alltså saker också när inget verkar hända.

 

Onsdagskvällen efter sista söndagen jag var där var jag också där och hörde det sägas att det var sista Veckomässan före jul. Förtydligande besked om den saken och om annat kom under slutet av den veckan.

Veckan efteråt, den som just nu tar slut. var det tänkt att jag skulle ansvara för onsdagskvällens Mässa med eventuell "Ovan-geli-kväll" men det meddelades i början av veckan på församlingens hemsida och Facebook att de sakerna var inställda. Jag valde att gå till kyrkan i alla fall i tanken att det är bättre om någon har missat infon och kommer att den då möts av tända lampor och en levande människa än av låsta dörrar till en mörk lokal. Tydligen hade infon funkat – bra. Kanske spelade också snöstormen in. Ingen kom.

 

Just i att inget verkade hända hände annat i typ förrgår – eller var det onsdag kväll?

 

Plötsligt ser jag på församlingens Facebook att det bildats en grupp: Bibelstudium läsåret 20/21.

Lite Hoppsan! blev känslan. Det gällde ju sånt jag har fåttförtroendet att ha näsan i blöt i. Men det kändes också OK. Jag läste texten som presenterade saken och gick med i gissningen att det kanske skulle bli aktuellt att jag skulle fortsätta ha blötlagd tipp. Jag bjöd också in till gruppen Älvsbybor som brukat finnas med i grupperna jag haft att göra med och som var mina vänner på Fäjjan.

 

Det visade sig att alltsammans kommit till inte helt av misstag men ändå lite. Info-personen i församlingen hade nämligen privat undersökt hur en digital studiegrupp kanske skulle kunna komma att se ut för att kanske sjösätta idén men råkat publicera det hela utan att ha fattat hur. Och när tabben uppenbarligen var ute i luften hade jag bara hakat på. Nu, två dagar senare har det spridit sig så att nu finns 17 personer som nappat på min och andras inbjudningar – med det snäva geografiska perspektivet än så länge. Det var ett lyckat misstag fast det inte var meningen att det som hände skulle hända.

 

Fredag kväll kom följande fråga i gruppen:

Vad spännande med en digital grupp. Saknar våra fysiska träffar i kyrkan. Är det ok att lyfta frågor som rör tro, bibel, mm i denna grupp eller kommer den fokusera på bibliska berättelser och tolkningar?

 

Mitt svar blev:

Ojoj! Jag är just nu drabbad av "pedagogisk panik" kring en grupp-form jag nästa helt saknar erfarenhet av. Hur som helst får vi hjälpas åt. Det än så länge tänkt är att det på tisdag vid 18.30-tiden händer något, kommer (i gruppen alltså och som en film) en berättelse av någon sort, referat av vad tisdags-studierna inklusive de skrivna "lathundarna" kopplade till det. Om jag fattat rätt kan man mötas digitalt säg vid 19-tiden. Annars inlägg här i gruppen på FB.

Vi får hjälpas åt och jag är öppen för tips och tyck.

 

Nu vet du, noble Boggläsius, i vilken pedagogisk panik jag befinner mig i.

 

 


* Den var helt OK. Till allt en Högmässa ger fick vi också veta att för människorna på Noas tid flöt livet på som vanligt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0