fotnot blir inlägg

I mitt förra inlägg, noble Bloggläsius, nämnde jag Bibelstudiegruppen i Älvsbyn. Jag skrev då:

Bibelstudiegruppen i Älvsbyn är värd åtminstone en fotnot. Eller ett eget inlägg. Nästa.

Detta är det inlägget.

 

1. Bibelstudiegruppen är stor.

25-30 personer samlas var annan tisdag kväll.

 

2. Bibelstudiegruppen har alltid funnits.

Min ”första kyrkoherde” bevakade med en äggsjuk hönas iver en grupp på ca 15 deltagare. Han avbröt till och med ledigheter för att vara där i stället för att unna någon annan att kliva in. Den nuvarande herden är likadan. Han planerade först att flytta kommande tisdags träff till Stilla veckan då han skulle vara tillbaka efter en tids ledighet. Av olika skäl bibehölls datumet och jag får vicka.

Andra halvan av 1980-talet och ett par år därefter då den ”första kyrkoherden” flyttat var det min tur.Jag kan verkligen förstå herdarna! Knappt något – skulle möjligen vara att fira Mässa – slår ut förmånen att få förbereda och genomföra samtal kring Bibeltexter. Då fler deltagare anslöt delades gruppen vid ungefär 15 personer. Jag fick alltså ha Bibelstudier varje vecka. Och när det var som mest två kvällar i veckan.

 

3. Bibelstudiegruppen förnyas.

Visst finns det några som varit med i 20-30 år och nu i sin 75-årsålder har tröskat sig igenom hela Nya testamentet, en del böcker mer än en gång. Nog är det också så att ”den övre medelåldern” alltid varit och är det dominanta inslaget. Men att det är just så är ju ett tecken på att gruppen hela tiden förnyas. Ålder och avflyttning gör att en del slutar men då antalet över år och dag är ganska konstant betyder det ju att nya kommer till hela tiden. Eller hur?

 

4. Bibelstudiegruppen är unik.

Det påståendet är djärvt men jag dristar mig till att komma med det i alla fall. Jag vet inte av – men hoppas det bara beror på att jag är oinformerad – någon församling i när- och fjärrområdet som har motsvarigheten i antal och över tid. Viss församlingsmallighet tillåter jag mig att ha!

 

5. Bibelstudiegruppen är en grundbult.

Jag såg en gång en lista över saker som finns i församlingar som har ett växande gudstjänstliv. En punkt var att det i församlingen fanns regelbundna Bibelstudier – Tjeck! En annan var Söndaglig Mässa – Tjeck! sedan ett år tillbaka! Och så fanns det fler jag nu glömt...

 

Och på tisdag får jag vicka!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0