försvaga högern

Media har tid med ett eller två eller tre max fyra strul i sänder – sporten oräknad. Detta är egentligen ett oskick men ett faktum. Ett tåg i Stockholm, ett gisslandrama i Algeriet, franska trupper till Mali och Uppdrag granskning om barnfattigdom slår ut nästan allt annat. De nu intensiva striderna med den alarmerande flyktingsituationen i och runt Syrien hamnar i mediaskugga och det är bara så djupt tragiskt och att valet i Israel nästa vecka inte blir förstasidestoff behöver därför inte förvåna.

 

Valet i Israel är viktigt – naturligtvis. Tyvärr prognosbart dock. Och förfärligt rörigt. Det finns en massa partier och riktningar som ofta heter något i svenska öron konstigt och alla varianter leds av personer vilkas namn också låter egendomliga på den östskandinaviska dialekt jag till vardags pratar.

 

Gårdagens ledare i den israeliska oppositionstidningen Haaretz skapar om inte fullständig klarhet så i alla fall lite reda i uppställningen och vad olika krafter och personer står för. Jag skrev lite reda. Haaretz skrivs ju för israeler som naturligtvis har större förkunskaper än jag och den engelska text jag översatt är ju bara en översättning av den modern-hebreiska text som egentligen finns i tidningen. Google hjälpte mig i alla fall genom att ge mig en rå-svenska att putsa till. Den engelska texten kan läsas här.

 

FÖRSVAGA HÖGERN

 

Den osäkra väljaren har en hel del alternativ men den princip som måste vägleda hans eller hennes röst är tydlig: Försvaga högerpartierna och Haredim för att stoppa Israels glidning in i politiska isolering, fascism och apartheid.

 

Benjamin Netanyahus avgående regering har orsakat allvarliga skador för Israel under sin fyra år. Dess utrikespolitik har varit inriktad på att utöka bosättningarna, undvika förhandlingar med palestinierna och återuppliva idén att annektera de ockuperade områdena. Resultatet blev kraftig internationell isolering, spricka i relationen till USA och en skrämmande vision av Israels framtid. Dess inrikespolitik har präglats av ren nationalism, trakasserier av den arabiska minoriteten, politisering och militarism av utbildningssystemet, och initiativ för att förstöra Högsta domstolen och försvaga den fria pressen.

 

Isolationism, nationalism och hot mot demokrati och medborgerliga rättigheter är banderoller för högerpartierna som ställer upp  i valet med sina mest radikala kandidatlistor någonsin. Likud har förenat sig med Avigdor Lieberman, från sina led kastat ut sådana liberaler som Dan Meridor och Benny Begin för att ge plats åt Moshe Feiglin. Naftali Bennett valdes till ledare för Habayit Hayehudi som predikar annektering av område C på Västbanken och att rensa media från vänsterjournalister.

 

Den farliga riktning som högern har tagit kräver att alla anhängare av demokrati och öppenhet för världen går till valurnorna och röstar på partier som kommer att vara i opposition mot Netanyahu och hans "naturliga partners." Valet är inte enkelt. Det läger som motsätter sig högern har misslyckats med att sluta leden och utse en statsministerkandidat. Bland center- och vänsterväljare hörs röster som förtvivlat säger "det finns ingen att rösta på" men de får man inte lyssna till. Det finns inget viktigare bud än att rösta på valdagen 2013.

 

Meretz har presenterat den mest lämpliga plattformen med kompromisslöst stöd för att avsluta ockupationen och dela landet Israel i två nationer, att separera religion och stat och stärka de medborgerliga rättigheterna, inklusive för den arabiska minoriteten. Dessutom kommer Meretz inte gå med i en Netanyahu-regering och opinionsmätningar spår att partiet fördubblar sin styrka. Arbetarpartiet har stärkts i opinionsmätningarna och har en uppfriskande kandidatlista men Shelly Yacimovichs ledarskap är inte ett alternativ till Likuds. Att hon undviker frågor och stöder bosättarna, Haredim, och hennes slösaktiga försvarsbudget är oroande. Hennes prov blir att hålla sitt löfte om att inte gå med i en högerregering.

 

De som inte vill rösta på oppositionspartier kan välja mellan Tzipi Livnisr Hatnuah, Yair Lapids Yesh Atid eller Kadima som leds av Shaul Mofaz – detta i hopp om att de kommer att gå ihop med Netanyahu och väga upp påverkan påverkan från extremhögern och Haredim. Av dessa har Livni stuckit ut med att uppmana till en överenskommelse med palestinierna och att återuppbygga relationen till USA. Israelisk demokratin blir bättre om arabiska väljare röstar i stort antal och stärker Hadash, Balad och United Arab List-Ta'al mot högerflygelns förföljelse. I motsats till de två "sektoriella" arabiska partierna konkurrerar Hadash också med Meretz om judiska vänsterväljare. Dess plattform är mycket radikalare men dess betydelse är att stärker judars och araber i kampen för gemensamma mål.

 

Den osäkra väljaren har en hel del alternativ men den princip som måste vägleda hans eller hennes röst är tydlig: Försvaga högerpartierna och Haredim för att stoppa Israels glidning in i politiska isolering, fascism och apartheid.

 

En sak till: Ett annat intressant tips är programmet Konflikt som sändes i radions P1 i morse. Det gav en intressant bild av situationen inför valet. Gå till Sveriges Radios hemsida och leta där.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0