från 30 till 23

Idag – rättare sagt igår – har dagen varit varm.

Näst varmast i landet enligt SMHI som anger Älvsbyn och Vidsels temperatur till 30,2. Skellefteå erhöll den nationella toppnoteringen med ytterligare 2 ynka tiondelar.

I denna värme kändes det rejält tufft att ägna sig åt jordskottning, gräsklippning eller andra fysiska aktiviteter. Allt sådant avfördes från dagordningen. Annat arbete fanns dock på listan över nödvändiga saker att göra. Jobbrelaterat arbete. På förmiddagen knypplade jag således samman ett hyfsat säkert men ändå preliminärt schema för kommande hösttermins Svenska kyrkans grundkurs. Det var som sista startutrop för den saken eftersom den administrativa funktionen på skolan som sammanställer och distribuerar slika saker går på semester i morgon. Vid 11-draget var det klart och ivägmailat.

Lite nätsurfande avslöjade att mångt och mycket – bloggar, tidningar mm – tagit värmestopp. Vart jag klickade fann jag frenetisk inaktivitet på alla håll och kanter. Bara den israeliska tidningen Haaretz gav prov på något som samtidigt var smart, viktigt och aktuellt. Jag påbörjade en översättning för att publicera texten här men gjorde den inte klar. På engelska kan artikeln som är skriven av en professor vid Hebreiska universitetet läsas här.

Eftermiddagen fick annat innehåll – ett radikalt annat innehåll.

Lilla Tyras mamma och pappa hade uttalat önskemålet att Tyras pappas pappa denna eftermiddag skulle komma till Luleå och vara med Tyra så att mamman och pappan i värmen skulle kunna jobba på med sin flytt. Givetvis hade Tyras pappas pappa nappat på det förslaget. Jag lämnade därför strax efter klockan 15 det 30-gradiga Älvsbyn för att väl kommen till Luleå finna att temperaturen sjunkit med en grad per körd mil. Tur det inte var längre.

Det blev verkligen en fin eftereftermiddag och kväll. Undrar stillsamt vilket utslag man skulle få om man satte en stegräknare vid den lilla tösen. Multiplicerar man sedan antalet dagsteg med 15cm skulle man få hennes framochtillbakadistans. Fyra gånger det skulle motsvara en vuxens distans om vuxna orkade hålla på som en som är 16 månader. Tar man därtill och funderar över det sammanlagda antalet gånger hon med hjälp av trappor, möbler och andra attiraljer klättrat sin egen dubbla kroppslängd måste man bli imponerad över orken. Och sympatianfådd.

Efter mat och glass tog vi – alltså Tyra och jag – en cykeltur till farfars kompis Tobbe som också bor på Porsön. Kul snackstund för farfar. Jättesandlåda för pakethållepassageraren. Lugn och ro för mamma och pappa så de kunde flytta flitigt.
Väl tillbaka invigningslek i Tyras eget rum i nya lägenheten. Sedan klätter upp och rutschkana ner. När det skulle bli bad, välling och suss och föräldraaktivitet i samma lägenhet som sussandet for farfar tillbaka till värmen.

Givetvis hade jag med filmkameran och resultatet kan beskådas här.

Klockan drar nu mot ett på natten. Ute är det 22,1 grader. I sovrummet 27,3.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0