bligfästa

Den rubriken går nog inte att begripa i första taget om man inte är förfärligt inettligent – slumpmässigt uppkommet stavmisstag men jag lät det bestå eftersom helgen inneburit att jag erhållit en jämfört med andra veckoslut förändrad språknivå.

Medans andra personer under tiden före Påsk iakttagit så kallad Bloggfasta och avhållit sig från att skriva samt ännu fler under själva helgerna gjort detsamma vill jag bara meddela att jag gjort varken eller. Orsaken till avsaknaden av skriverier de senaste dygnen beror i mitt fall i stället på en intensiv bligfästa som uppehållit all tid förutom att fira själva högtiden.

Bliga är ett gammalt svenskt ord som kan ha betydelser typ intensivtitta, tokstirra eller flåglo och det har jag ägnat mig åt. Läsaren anar nämligen inte hur intressant en sovande en månader gammal bäjbis kan vara. Små grimaser eller bara ett totalt avslappnat proppmätt ansiktsuttryck. Och när ansiktet sedan vaknar och gör små miner, svaga ljud och bara tittar förundrat fastnar åtminstone min farfaruppmärksamhet totalt och annan verksamhet än svälva bligandet upphör. 

Lilla Tyra kom alltså om Långfredagskvällen på vad jag fattat var hennes första långresa. I vart fall var det första gången en ny framfödd generation rent fysiskt vistades i våran villa. Hennes fader och väna moder var givetvis med men faktiskt inte lika intressanta längre. Idag på Annandagens morgon lämnade den unga familjen för att resa tillbaka hem men tiden däremellan har varit en mycket god bligfäst tid.

Lite larvig känner jag mig nog men det bjuder jag så gärna på. Allvarligheter och tungsinniga teologiska eller socialpolitiska funderingar återkommer jag nog med vid något senare tillfälle då jag inte är så förundrad av den förundran som småbarnsögon kan utstråla. Och så frågande. Det är som hon tänkte de ord som Odysseus på klockren hexameter talte och sade, då när hans flotte kapsejsat och han hamnat på stranden till ön Skeria:

Ve mig, vad är det för människors land, dit nu jag har kommit?
Äro de vildar och illgärningsmän utan rätt eller lagar
eller ett gästfritt folk med fromt och gudfruktigt sinne?


Kommentarer
Postat av: SvBG

Det är fullt möjligt att koppla samman detta blogginlägg med påskens härliga budskap, via den gamla goda sången: "Bligfäst dina ögon på Jesus"...

2010-04-05 @ 20:21:33
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0