för svensk!

Familjen sover - jag skriver...
I tidningarna märks nu något som kanske är en uppmarsch inför kyrkovalet i september. Så innehöll till exempel Lokala Världsbladet - Piteå-Tidningen - en artikel i ämnet för någon dag sedan. Tidningen Dagen har också rapporterat en hel del.

Gemensamt är att Sverigedemokraterna blir presenterade ganska ordentligt. Gissningsvis kommer det sig av att de är de som är massmedialt intressanta utifrån att de är något av ny- eller uppkomlingar som förefaller vilja något. De vanliga partierna - eller nomineringsgrupper som de kallas i kyrkan - kopierar troget sina respektive linjer i Riksdagen och blir därför lika intressanta att betrakta som det vore intressant att skriva artiklar om när färg torkar.


Dock är Sverigedemokraterna, till skillnad från många andra, åtminstone hederliga i sina stollerier. De säger klart att kyrkovalet är ett genrep inför de val till riksdag, landsting och kommuner som sker 2010. Målet för kyrkovalet är alltså att flytta fram positionerna för att komma in i Riksdagen. Och än en gång besannas det jag ofta tycker mig ha sett inom kyrkopolitiken - detta att Jesus visserligen en gång red på en åsna men det numera är vanligare att det är åsnor som rider på Jesus.


Sverigedemokraterna vill göra Svenska kyrkan jättesvenskare - som om den inte var blågul nog som den är. På de flesta håll tillhör både personal och förtroendevalda den svenska befolkning som härstammar från dem som här överlevde Digerdöden. Bland gudstjänstfirare kan bilden på många håll vara en annan - det är sant! - men styret och ledningen, formerna, rutinerna, traditionerna är inskränkt äktsvenska. Och teologin - eller vad man skall kalla det - blir också absurt jättesvensk eftersom vad Jesustroende i andra länder och kyrkor tycker inte tillåts spela någon roll när vi i Sverige skall bestämma hur vi tycker det skall vara.


Svenska kyrkans väldiga svenskhet är redan ett problem. Och ett stort sådant. Svenskheten produceras och regisseras av de kyrkostyreskrafter som nu dominerar - (s), (c) och på många håll (m) - och omhuldas och näres av hembygdstraditioner med knätofs, skolavslutningar och Luciakröningar. Detta skapar redan avstånd i relation till nya svenskar, alltså kristna som flyttar in i vårt land - se denna artikel i Kyrkans Tidning - och skulle den förstärkas än mer genom gemenheten hos Sverigedemokraterna vore det mycket olyckligt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0