änglar & demoner 1

Det för några inlägg sedan omtalade KRIK-lägret pågår nu för fulla muggar och jag tycker det är kul att få vara med bland 50-talet deltagare och ledare. Idag - alltså lördag - på förmiddagen var det min uppgift att leda ett Bibelstudium eller hålla ett Bibelföredrag eller vad det nu blev. Om det exakt blev att jag sade vad nedanstående text visar att jag tänkte säga må vara osagt men jag tror att jag följde fusklappen någotsånär. Då det rörde sig om sammanlagt nästan 1½ timmes presentation är den delad i två blogginlägg varvid detta är det första, publicerat ett par timmar efter lunch.


Änglar & demoner - himmel och helvete

Bibelförklaring i samband med KRIK-läger 10-12 juli 2009, Lillstrand.


Änglar & demoner - himmel och helvete är ett ämne som är beställt - inte något jag själv hittat på. Det är beställt av de ungdomar som fick idén om lägret och stått för planeringen och tanken är att de här knappa två timmarna på olika sätt skall röra sig kring de två ämnena. En timme par ämne typ.


När jag nu pratar kommer jag nog att vara lite läraraktig och teoretisk. Men det är nog som oundvikligt eftersom förmiddagen är tänkt vara lite av en lektion. Därför finns anteckningspapper och pennor där. Speciella exakta Bibelhänvisningar blir det sällan frågan om. Mer av sammanfattning och översikt. Medan jag pratar går det bra att avbryta, protestera, fråga, tycka.


Änglar & demoner till att börja med


Änglar är ett hyfsat stort Bibelämne - hyfsat stort. Demoner är ett litet.

Änglar nämns i nästan alla Bibelböcker (inte 2 i GT, inte 4 eller 5 i NT). Detta gör att man väl kan tänka att Bibelns budskap om änglar skulle vara klart och tydligt.

Givetvis är det precis tvärtom!


En liten utvikning:

Bibelns böcker ger hyfsat en story från skapelse till nyskapelse - Första Mosebok till Uppenbarelseboken.

Jag säger hyfsad story eftersom den som inte är konsekvent berättad i en serie. Vore det så vore det egendomlig eftersom Bibeln består av 77 böcker skrivna av 40-50 författare under loppet av knappt 1000 år. Dessutom är det inte så att storyns början - alltså skapelsen i Första Mosebok - var vad som skrevs först även om Bibelns sista bok troligen är bland de yngsta.

I stället är det så att Bibelns böcker är ungefär som böckerna i en bokhylla. Fast de står bredvid varandra och kanske handlar om besläktade saker står de inte nödvändigtvis i tidsföljd vad gäller tryckår.

Alltså måste man ibland lägga kors-och-tvärs-aktiga Bibelpussel och när man gör så verkar det som om änglatron hos Bibeln människor växer med åren. Alltså inte så att de tror mer på änglar ju äldre de blir men så att i de yngre Bibelböckerna - efter 400-talet före Kristus - verkar tron på änglar och vad en ängel är vara mer utvecklad än i de äldre delarna.

När den åsikt- eller insiktsutvecklingen skedde inemot vår tideräknings början var inte alla med på noterna.

Saddukeer var en grupp judar på Jesus tid som inte trodde på till exempel änglar och att de döda skulle uppstå. Dessutom ansåg de att bara de fem Moseböckerna var helig skrift.

Fariseer hette en annan grupp som Jesusberättelserna i Bibeln nämner. De å sin sida trodde på änglar, de dödas uppståndelse och hade hela vårt Gamla Testamente som helig skrift. Jesus, hans lärjungar och de första kristna är i de här frågorna av samma uppfattning. Änglar finns!

Slut på utvikningen!


Änglar är alltså inte huvudämnet i någon enda Bibelbok. Ingenstans finns en systematisk angelologi - som det heter på finspråk - eller ett någotsånär genomarbetet svar på frågan Vad är en ängel? I stället är det så att änglar passerar förbi, ploppar upp, i sammanhang som handlar om något annat och något viktigare.

Och därför blir det faktiskt bara rörigare.
Dessutom finns andra tankar om änglar hos folk lite till vardags. Tankar som egentligen inte kan hämtas ur Bibeln. Typ att Pippi Långstrumps mamma är en ängel och pappa en negerkung. Alltså detta att när vi dör blir vi änglar - med vita vingar om man varit snäll, svarta om man inte varit lydig.

Och så vet ni bilder av olika slag i kristen konst eller på bokmärken med småknubbiga "fläskänglar".

Så det här med änglar blir som lite sammansatt. Och därför blir det dags för en spåning:


Vad vet/tycker/tänker ni kring änglar? Ni hojtar, jag skriver på blädderblocksblad.

Här kom ett antal rop ur folkhavet och jag noterade det som sades med blå och röd färg.

Varför tror ni jag använt två färger? Vad kan jag haft för tanke?
Jo, det är två spår: det änglar ÄR med blått och det änglar GÖR med rött. Och GÖR > ÄR!!


Änglar ÄR andeväsen skapade av Gud hos Gud


Änglar är andeväsen betyder att de (vanligtvis) inte syns. De är odödliga och har en fri vilja. Är personligheter även om de inte har en kroppslig personlig form.

Änglar är skapade av Gud betyder att de är skapade, alltså har en början. Och deras början var i början och då alla på en gång, alltså inte så att pappa-ängel och mamma-ängel änglade av sig i småänglar.

I Bibeln kan det också ibland låta som om änglarna är gudaväsen, gudomliga eller åtmistone smågudiga. Det är de dock inte. När det beskrivs så betyder det att de ar nära Gud, skapade av Gud - men inte Gud.

Och så finns de i olika sorters änglar: serafer, keruber, ärkeänglar, vanliga änglar, tronänglar, himlamakter. Faktiskt allt möjligt utom bokmärkesfläskänglar.

Änglar hos Gud betyder att de är nära Gud - ofta uttryckt som i himmelen, inför Guds ansikte. De lider alltså inte av brist på Gudskontakt utan har den obruten.

Dessutom - och detta är viktigt: Änglar är mindre än människor!!

Detta är mycket viktigt! Mäktigare än människor kanske de är eller kan vara men faktiskt mindre än människor. Och då menar jag inte mindre i betydelsen storlek utan i betydelsen betydelse.


En första sammanfattning - om vad änglar är:

Änglar ÄR andeväsen, skapade av Gud, hos Gud, mindre än (under) människor.

Har någon förstått någonting? Funderingar? Frågor? Tankar? Ordet är fritt!


(fortsättning följer)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0