annat och kd-ebba

Rubriken skulle också kunnat vara nål resa dröm uppgift annat med det hade blivit för lång och inte rymts på en rad i länkförteckningen invid – om man läser min blogg i en dator.

 

Jag fick i fredags fjärde sprutan mot allvarlig Corona. Därför ordet nål i andrahandsrubriken. Egentligen fantastiskt att få bo i ett samhälle somså snabbt och genomgående kunnat hantera situationen och att alla kunnat ta vaccin kunnat göra det 2-3-4 gånger – och kanske fler vad det lider. Det finns de som inte kan och de har jag förståelse för. De som inte vill begriper jag mig inte på.

 

Lördag blev det resa av. Till Hortlax lite utanför Piteå. Basen för Svenska Bibelsällskapet var där och skulle hålla föredrag om pågående nyöversättning av Nya testamentet med mål att det skall vara klart 2026. Inte föredraget men översättningen. Jämfört med bloggposten är tiden inne? som jag skrev i februari 2015 har jag ändrat mig i viss mån. Vårdad svenska har förändrats på drygt 40 år men i sanning inte mycket och på samma sätt är det med forskningsläget om de bibliska texterna i sig. Vad gäller de kulturella sammanhangen texterna skrevs och landade i och som naturligtvis påverkar hur de skall förstås är insikterna dock något större idag men ett stort behov av nyöversättning ser jag fortfarande inte. Ändå är jag positiv till ambitionen. Att hålla igång översättningsverksamhet och kompetenskring sådant är viktigt. 500-årsminnet av den första svenska översättningen blir en bra punkt att göra något vettigt om ej absolut nödvändigt.

 

Natten mot söndag var jag på ohåga med ett exempel på den typ av dröm då allt går på tok. Gissar att de flesta upplevt sådana typ att inte hitta en vänstersko, springa som en idiot och inte hinna med bussen, strul med något så att inget blir som tänkt. Den här gången var det ett rörigt sammanhang med bland annat en person sammansatt av två tidigare prästkollegor ur olika generationer, en massa röriga ungdomar, konstiga lokaler i en mix av Älvsby kyrka och något jag tror ett församlingshem i Skellefteå och att inget funkade som det var tänkt. Det var alltså en så kallad stress-dröm inför vad som komma skulle.

 

Om söndagen, alltså igår, fanns nog orsakerna till drömmen i den uppgift som var närmast för handen. Den ordinarie gudstjänsten i Älvsby kyrka (som jag till en början hade fått förtroendet att leda) utgick till förmån för en gemensam gudstjänst med och på EFS med annat folk i selen. I stället anförtroddes jag en extra-uppgift med Mässa och lektion med konfirmander från Luleå. Deras ledare hade uttryckt önskan om att jag skulle ta upp stor-ord som försoning och förlåtelse,koppla ihop det med kyrkorummet som det är format i Älvsbyn samt söndagens tema och texter. Om ledarna tänkte hela den sammansättningen skall vara osagt men jag tänkte ihop sakerna och kom att ”jobba” med gänget i drygt 1½ timme. Tyckte det fungerade bra. Alerta ungdomar.

Gudstjänsten klockan 16 i Vidsel var en uppgift av mer vanligt slag. Manus till det jag sa är ett handskrivet sådant och publiceras inte här på min blogg.

 

Också annat värt att nämna är att Luleå väntar på finaler i hockeyn och att dambasketen för Luleåvurmare även är spännande.

Att också ebba busch likt en tidigare borgerlig partiledare gjort en pannkaka erkänner hon inte – till skillnad från den tidigare liberal-ledaren. Ebbas undran om varför stenkastare inte blir skjutna av polisen var i och för sig bokstavligt sett i form av retoriska frågor som inte uttryckte krav på skottlossning mot allmänheten. Brett uppfattades det dock som att KD-Ebba ropade på mer blod på gatan. I detta och andra sammanhang är det viktigt är att veta att det alltid är skillnad på ett budskap som sänds och vad som uppfattas. Likt alla andra som har ord och språk som arbetsverktyg vet en politiker som Ebba detta och att man har ansvar både för vad man säger och hur det kan uppfattas. Sådant kräver att man för att inte bli missuppfattad utan vill bli förstådd på ett visst sätt faktiskt silar snacket. Hon gjorde sitt val att att inte göra så och med kallt blod – ett av hennes favorituttryck – öppnar hon för att bli Bloody Ebba med svenska folket.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

A propå Ebba Usch: I en dokumentär om Alf Svensson kom hans tårar när han frågades om hur han ser på KD idag...
Som 64-åring missar jag fjärde sprutan med minsta marginal. :-(

2022-04-25 @ 17:30:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0