upphittad häst & annat

Antaglingen städar vi för sällan eller för dåligt eller bägge delarna.

Det var några veckor sedan barnbarnet Ava 2½ år med sin mamma gästade huset.

Jag lovar: Vi HAR städat sedan dess!

 

Efter-barnbarns-städning betyder först en direkt hopkrattningen av leksaker och annat samt en omedelbar uppsugning av pappersflisor, damm, pärlor, glitter och småjox. Kloka och visa utifrån tidigare erfarenheter kvarstår dock alltid tanken Vi kan ha missat något.*

 

Två Corona disciplinerade vuxna skapar måttliga mängder dammråttor i hörnen. Då och då behöver dessa i alla fall jagas och så skedde idag. Primärhustrun är ute i ett medmänskligt uppdrag och jag beslöt mig för att göra 14-dagars-dammsugningen. Jag hittade en häst! Under kökssoffan låg den förrymda kusen ingen saknat eller frågat efter.

 

Det är Askonsdag idag, dagen efter Fet-tisdagen då semlans smak, utseende, konsistens och iglufsande om inte dominerar så i alla fall påtagligt finns med i varje dagstidning, nyhetssändning och pratprogram. Jag åt en på kvällen efter det digitala gruppsamtalet i den öppna Facebookgruppen Bibelstudium läsår 20/21. Den gruppen har nu ca 35 medlemmar. Likt alla grupper på Facebook är inte alla direkt-aktiva med att skriva då och då eller när man en gång i veckan öppnar direktkontakt via nätet. Hur som helt var vi 9 upp- och samman-kopplade igår kväll mellan ½7 och 8.

Sedan åt jag årets (förhoppningsvis) enda semla.

 

Askonsdagen, noble Bloggläsius, inleder Fastan – perioden som gör att julen inte varar fram till påska. Om och vad man personligen gör av det må vara upp till den enskilde.

  • Man kan ta bort något ur sitt dagliga liv. Det behöver inte vara varken stort, livsfarligt eller obehagligt utan bara under en dryg månad avstå något fullt tillåtet. Att fasta är att med vilja och vana besluta sig för något. En del gör godis-stopp, andra äter mer vegetariskt, tittar mindre på TV eller avstår något annat. Det är upp till var och en.
  • Man kan också lägga till något som kan vara till nytta för andra och för en själv. Promenad med intitt och en stunds Bibelläsning och bön i en kyrka kan vara en sak.** Eller samma sak men utan promenaden. Man kan om inte dagligen så i alla fall säg två gånger veckligen till exempel skriva ett brev – man gjorde sådant förra årtusendet! – eller på annat sätt kontakta någon man tänker skulle ha glädje av det. Eller läsa och bilda sig kring hur tillvaron ser ut bortanför den egna nästippens aktionsradie.
  • Fasta kan vara Ta bort och Lägga till – ungefär som Vax on, vax off i första Karate-Kid-filmen – en träning och övning i beslutsamhet och i att vända sig till Gud och medmänniskorna.

 

Hur Fastetiden kommer till uttryck i församlingarnas liv blir nog i dessa Covid-tider annorlunda än andra år. Tyger och annat i i kyrkorna kommer i alla fall att gå i violett. Flexibla altartavlor stängs – bilden är från Älvsby kyrka. Naturligtvis skall det också finnas information och utmaningar till solidaritet och insamlingar. På många håll blir det nog även live-sända eller inspelade sändningar med regelbunden läsning av Jesus lidandes-historia – i år som evangelisten Markus berttar den från och med sitt kapitel 14. Förhoppningsvis riggas tydliga tillfällen till Covid-säkra möjligheter till Nattvard,  samtal och bikt, enskilt eller i hushållsbubblor.

 

Fastan – liksom allt i kristen tro och Kyrka – bygger på detta:

  • Guds mest bastanta insats för oss människor var att bli människan Jesus.
  • Jesus mest bastanta insats för oss människor var hans lidande, död och uppståndelse.
  • Jesus nutida insats för oss människor är att tala genom sitt Ord och i Mässans bröd och vin kroppsligen komma till och in i oss.
  • Församlingarnas mest bastanta insats och skyldighet är att präster och arbetslag (med den stora räkenskapsdagen för ögonen) gör detta tillgängligt för människor!

 _______________

* Vill du, noble Bloggläsius, se ett tidigare tillfälle rekommenderar jag inlägget kanske bakom... där jag beskriver samma fenomen.

** Rimligen finns i kyrkorum Biblar på många olika rotvälskor men också svenska. Annars finns det så kallade appar med hela Biblar och läs-plans-tips att plocka in i sin telefon. För bön finns appen Tidegärden. Jag rekommenderar den någon eller några gånger per dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0