frysningen ett test

Nu har en ny omgång börjat.
Var annan vecka skall representanter för Israel och den Palestinska myndigheten mötas i förhandlingar med målet att sluta fred inom ett år och etablera en tvåstatslösning i området. Alla frågor ligger på bordet – gränsdragningar, östra Jerusalem, kolonisterna, säkerheten osv.
Bägge regeringarna har det marigt med sina egna. Hamas menar att förhandlingar med Israel är landsförräderi och högerpartierna i den israeliska regerings-koalitionen vill inte att expansionen inne på Västbanken skall avbrytas.
Som en inblick i den israeliska debatten – viktig eftersom Israel i stort (ännu) är en fungerande demokrati – lät jag Google översätta dagens ledare i tidningen Haaretz. Google-översättningar behöver göras till bättre svenska och när jag sökt göra så blev denna text resultatet.
Bilden föreställer inte Nethanyahu och Abbas utan visar i stället två personer vi fick möta i Jerusalem förra hösten, verksamma inom organisationen Parents Circle. Om dem och deras arbete skrev jag starx före jul förra året i detta inlägg.Frysningen ett test - ledare i Haaretz 15 sep 2010

Netanyahu måste förstå att en expansion av bosättningarna inte kan förenas med en tvåstatslösning, som han lovat att föra framåt, och att hans förmåga att stå mot högerflygelns tryck blir ett test på hans ledarskap.

Direkta förhandlingar om ett slutlig avtal öppnades i går i Sharm al-Sheikh, i skuggan av den pågående tvisten om ett stopp för bosättningarna, byggandet på Västbanken och i östra Jerusalem.
Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas hotar att lämna samtalen om Israel återupptar byggandet på andra sidan Gröna linjen. Israeliska ministrar och en koalition av Knessetledamöter hotar att underminera regeringens stabilitet om det i slutet av denna månad beslutas att förlänga frysningen av byggandet. Och den amerikanska regeringen söker en mirakelmedicin som kunde ta bort frågan om frysningen av byggandet från föredragningslistan och så kyla av atmosfären på ett sätt som leder till att diskussioner i konfliktens kärnfrågor kan äga rum.
En påtaglig illustration av den fara bosättningsexpansionen utgör för den diplomatiska processen, är att Inrikesministeriet regionala planerings- och byggnadsråd för Jerusalem just meddelat att de skall samlas någon av de närmaste dagarna för att diskutera en plan för att bygga 1.362 bostäder i södra Jerusalem nära Givat Hamatos, som ligger öster om Gröna linjen. Detta meddelande kom precis när premiärminister Benjamin Netanyahu sitter i överläggningar med Abbas i Sharm al-Sheikh. Ännu en gång visade det sig alltså att Israel inte kan stoppa bosättningarna.
Erfarenheterna från det gångna året visar att med goodwill och kreativitet från alla sidor, kan man nå en formulering för att begränsa expansionen av bosättningarna. Abbas har flera gånger sagt att han inte insisterar på att Netanyahu offentligt tillkännager en frysning av bosättningarna, utan nöjer sig med ett tyst löfte från försvarsminister Ehud Barak om att de facto frysa byggandet på Västbanken.
Netanyahu måste förstå att en expansion av bosättningarna inte kan förenas med en tvåstatslösning, som han lovat att föra framåt och att hans förmåga att stå mot högerflygelns tryck blir ett test på hans ledarskap. Den krisen det är att under förhandlingarna frysa byggandet är minimal i förhållande till de utmaningar som statsministern kommer att möta i diskussionerna av de mer centrala frågorna.
Om Netanyahu, som han påstår, vill nå en slutgiltig överenskommelse inom ett år kommer han snart att behöva ta mycket svårare beslut. Om han inte vill, eller inte kan, konfrontera sina partners till höger när det gäller att tillfälligt och delvis frysa byggandet i territorierna, hur kommer han då att kunna stå emot trycket när det är dags att ta beslut om att evakuera dussintals bosättningar och tiotusentals nybyggare?


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Jag det kommer att bli intressant att se vilken väg Netanyahu väljer.

Ett bloggtips:Frizons ledningsgrupp är just nu på en studie- och planeringsresa i Jerusalem.

Läs Joachim Elsanders ( pastor i en EFK-församling i Borlänge är en av deltagarna) blogg från Jerusalem: Citat" Jag har aldrig hört så många berättelser om förnedring som under de här dagarna. Som sagt, jag återkommer med mer när jag kommit hem men så här långt kan jag säga att min syn på Israel och konflikten i grunden förändrats." 

http://www.kolportoren.com/

2010-09-16 @ 06:41:12
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0