68-rörelsen

Ibland kan man från vissa ”kristliga” aktörer med politiska högervridningar ta del av en förfasning över att både samhälle och kyrka skulle blivit lidande och kommit att nu försmäkta av vad man kallar 68-rörelsen. Jag delar inte deras ”analys” som jag många gånger uppfattar vara betänkligt foliehattig och stundom har drag av rena konspirationsteorier som bara söker en enkel annan syndabock för sånt man ogillar.

 

Jag var 15 år 1968. Det betyder att jag var för ung för att vara med i vad som hände det året med studentprotester i Frankrike, kårhusockupation och annat. Den så kallade nya vänstern som debuterade efter det året föll inte alls de etablerade liberala och socialistiska partierna - Centerpartiet, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänster-Partiet Kommunisterna – på läppen. Den nya vänstern blev i stället rent politiskt en ganska sekteristisk historia med en massa bokstavskombinationer.

 

Mer på bredden slog dock en del liberala frihetsideal med tiden djupare rötter också i de nämnda partierna – protester mot USA i Indokina, ökad internationell solidaritet med vad man kallade U-länder, feminism, ändrad acceptans för olika samlevnadsformer, ändrad och friare sexualmoral, viss drogliberalism, mode och en hel del annat.* Bara Moderaterna och Kristdemokraterna behöll ända fram till de senaste 30-20-10 åren i viss mån vad man brukar kalla värdekonservativsm men också de partierna har 68tiserats till individualism och liberala idéer. Att detta, som en del inte minst ”kristliga” högerkrafter hävdar, är en stor isolerad sossekomplott är en tokförenkling fullt i klass med att invandring och generös asylpolitik är roten till allt som inte funkar inklusive att man har mossa i gräsmattan.

 

Jag har ett par dagar varit på Strömbäcks folkhögskola strax söder om Umeå. Vi som var där var rektorer, ordföranden och skolpräster från de 17(?) folkhögskolor i landet som är knutna till Svenska kyrkan och till EFS. Bland annat fick jag då kunskap om 68-rörelsen men ur en helt annan men icke oväsentlig vinkling – egentligen en annan samhällsförändrande 68-rörelse.

 

Den första folkhögskolan grundades i Sverige 1868, en sak som mycket väl kan ses som något av en startpunkt för utvecklingen av folkrörelser, folkbildning, studieförbund, demokratiutveckling och mycket annat. Tyvärr är nu också den 68-rörelsen nu satt under hot då Tidö-gängets någotsånär anständiga borgerliga partier vill hålla Sverigedemokraterna på gott humör.

Bedrövligt!

 


* På sociala meder – Facebook – hittade jag för en tid sedan en hälsning till dagens unga. Hälsningen var bilden i detta blogginlägg och följande text: Your grandma wore very short mini skirts, thin panties, high boots, and no bra. She listened to Led Zeppelin, The Beatles, Janis Joplin, and Rolling Stones. She rode on motorcycles and fast cars. She smoked tobacco and other things. She drank gin-tonics, whiskey, and whatever. She came home at 4 am and left for work in the morning. Know that you will never be as cool as your grandma. Excuse me but someone had to say it!


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Eftersom UD i vår praktikantregering inte ens orkade förse utrikesministern med pass för resan till Kiev slutar jag att ens kommentera regeringens förehavanden. Det är lönlöst. Men jag har skickat en fråga till [email protected] som SVT uppmuntrade till inför söndagens partiledardebatt, det kan fler göra!

2023-10-04 @ 13:41:05
Postat av: Tobbe

Man kan väl också komplettera din bild - som inte heller den är helt utan förenklingar - med att visst engagemang för de fattiga i u-länderna nog fanns också bland kristna (genom kunskap från missionskontakter) och i politiska liberala sammanhang - folkpartiet var ju på den tiden de frikyrkligas parti - även före 68.

Svar: Helt korrekt! Många skeenden och impulser samverkar längre tillbaka än det för en del förhatliga 1968. Man behöver alltså göra som jag föreslår och se 1868 - hundra år tidigare - som ett viktigt incitament till folkligt engagemang, demokratiutveckling, jämställdhet, liberalisering och annat som präglar vår del av världen.
Stig Strömbergsson

2023-10-05 @ 00:40:29
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Tobbe

"Helt korrekt!" = !!/?? Att få ett sådant omdöme av min gamle kamrat, när jag yttrar mig om något politiskt! Kors i taket säger jag bara!

2023-10-07 @ 00:01:05
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0