road-trip 4

Jag vet inte om ett inlägg en dag då man inte byter morgonens vistelsepunkt mot en annan på kvällen ska kallas road-trip. Hur som helst var fredagen den 21:a en sådan dag. Vi var alltså kvar i Saxnäs och rörde oss bara lite i terräng och omgivningar. I morgon road-tripar vi vidare till Hemavan.

 

I Strömsunds kyrka – tror jag det var – såg vi att altartavlan föreställde den händelse som brukar kallas Kristi förklaring. Evangelisterna berättelser om eventet och man kan läsa det i evangelierna – först Markus kapitel 9 verserna 2-13, sedan Matteus 17:1-8 och Lukas 9:28-36. En anspelning på händelsen finns också i Andra Petrusbrevet 1:16-18. På söndag är det Kristi förklarings dag med Lukasvarianten som huvudtext. Klockan 19 är det då gudstjänst i Hemavankyrkan – med Mässa.

 

Idag när vi besökte Fatmomakke en kort bilkörning från Saxnäs fann vi att samma Bibelhändelse var vad altartavlan där visade men på ett annat sätt. Klicka på bilden blir den större. Nu ligger dessa nämnda kyrkor inte nära varandra alls. Inga kyrkor ligger nära någon annan i denna glesbygd där det är mycket folk som inte bor. Idé- och historiskt hör dock stora områden i Norra Norrlands inland och fjälltrakter ihop vilket leder mig till funderingar kring om just Kristi förklaring spelat en tankemässig roll när kyrkorna byggdes eller smyckades konstnärligt. För Strömsund var det i samband med en restaurering 1928 som den nuvarande tavlan målades. Kyrkan i Fatmomakke är den tredje på det stället. I den har funnits två varianter av tavelmotivet ända sedan man uppförde kyrkolokal nummer två som ersatte ett 50 år äldre kapell. Det var faktiskt just i Fatmomakke Vilheminafjällens första gudstjänstlokal byggdes den tid då endast samer, ännu inga nybyggare, fanns och verkade i området.

 

Så – spelade (och spelar) händelsen när Jesus tog med sig tre av sina följeslagare upp på ett berg och lät dem se hur han förvandlades och samtalade med de himlatagna Moses och Elia någon speciell roll för folket i området? Och att de på toppen av berget fick höra Rösten som sa vem Jesus innerst inne och ytterst ute är?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0