road-trip 1

Det var tisdag 18:e juli och strax före halv nio som vi stack hemifrån. När jag nu skriver är det runt midnatt och håller på att bli onsdag. Vi är i ett boende i Vilhelmina Kyrkstad och härifrån kör vi vidare under onsdagen.

 

Att åka bil tillsammans långa sträckor betyder kanske inte att många ord sägs. Primärhustrun och jag har varit ett par i närmare ett halvsekel och då är ju en hel del färdigbabblat. Naturligtvis varken moltiger vi men inte heller kommenterar vi alla träd vi passerar. Tid för egna tankar finns onekligen. Om både det ena och det sjunde.

 

Så funderar jag till exempel på varför det är så tyst om Israel. Jag menar i tidningarna Dagen, Världen Idag och Kyrkans Tidning. De blaskorna brukar anses vara ”kristna” – om nu tidningar kan vara det – och är både lika och olika.

 

Likheten är att de alla tre fokuserar på vad redaktionerna tror intresserar dem som prenumererar och vad dessa kan anses behöva. Blaskorna har ganska olika ”kunder”. Kyrkans tidning har i stort svenskkyrkliga läsare, anställda och förtroendevalda framför allt. Dagens läsare är ganska frikyrkliga – om man använder ett begrepp som är lite passé. Världen Idag är av samma ull men ännu mer, ännu radikalare, ännu mer reaktionär eller rentav extrem.

 

Tillbaka till Kyrkans Tidning som jag läser på webben och ibland på bibblan. Egentligen är den ganska ointressant. Något bråk eller skandalöst från någonstans och sedan en väldig fokusering på kyrkans ledningsfunktion. Artiklar om biskopar och andra högdjur, inte församlingsliv i tassemarkerna. Perspektivet blir väldigt uppsaligt och kyrkokansliigt.

 

De som läser Dagen och Världen Idag är per kilo kroppsvikt mer intresserade av Israel än genomsnittet av svenskar. De är också – att döma osäkert av kommentarer på Facebook – tämligen eller rejält Israel-vänliga och i mångt och mycket borgerliga, inte typ vänster eller så.

 

I 29 veckor har stora massor i Israel protesterat främst mot den nya extremregeringens arbete för att underminera rättsväsendet. Högerhögerstyret i Jerusalem verkar också för att expandera de illegala bosättningarna på ockuperad mark. Inget av detta verkar Dagen och Världen Idag vilja oroa sina läsare med. Varför? Israelintresse finns ju. Eller tänker redaktionerna att ”kunderna” inte ska behöva få cirklar rubbade?

 

Så går en del resetankar när man åker bil på sin road-trip 1.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Rekommenderar varmt Equmeniakyrkans veckotidning Sändaren, har behållit den trots min "konvertering light" till Svenska Kyrkan!
Bra tidning som inte räds svåra frågor.

2023-07-30 @ 09:52:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0