herodesandan lever

Från 400-talet och framåt har den 28:e december haft ett speciell tankeinnehåll värt att uppmärksamma både allmänt och speciellt. Ingen har namnsdag den dagen som i stället är kallas Värnlösa barn dag. Fram till millennieskiftet hette det Menlösa barns dag men då menlös glidit i betydelse från oskyldig och försvarslös till allmänt korkad eller liknande var namnbytet vettigt.

 

Fram till någon gång på 1700-talet var denna Fjärdedag jul allmän helgdag och hade ett speciellt gäng proto-martyrer i fokus, alltså sådana som innan Jesus död och uppståndelse fick sätta livet till på grund av Honom. De man syftade på var att kung Herodes, maktmästaren i Jerusalem, enligt andra kapitlet i Matteus evangelium hade för att försvara sig och sin ställning beordrat att komma åt hotet mot hans hegemoni genom att utan vidare prut massakrera all barn i aktuell ålder och geografisk närhet till hotet.

 

De nuvarande maktmästarna i Jerusalem visar nu i Gaza med sitt artilleri, sina flygbomber, sin blockad och sina prickskyttar att också 2023 herodesandan lever kvar på Värnlösa barns dag. Jag gissar dessutom att maktmästare i andra regioner som på Herodes tid fick hörde om hans åtgärd för att försvara sin makt tog det ganska lugnt – ungefär som den svenska regeringen nu gör.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Den svenska praktikantregeringen är inget att ta på allvar :-(

Svar: Tyvärr behöver man ta den på allvar. De ”regerar” ju.
Stig Strömbergsson

2023-12-30 @ 19:55:54
Postat av: Thorsten Schütte

Ja, tyvärr har du rätt. Tidölagets sänkta bensin- och dieselpriser är som att kissa i byxorna, först varmt och skönt, sedan kallt och äckligt. Hellre då inse att fossila bränslen måste kosta och avlasta fordonsägarna på andra sätt, t ex slopad trafikförsäkringsskatt och sänkt fordonsskatt!
Men ändå: Gott Nytt År och god hälsa för dig och frun! :-)

2024-01-01 @ 15:41:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0