örn eller hök

Det heter INTE sten, påse, sax!

 

Alla med någotsånär allmänbildning vet att den rätta ordningen är sten, sax, påse. Att saken överhuvud diskuteras är ett mysterium som den äldre av sönerna visste meddela på Midsommarafton. Han förtalte att ärendet avhandlas på nätet i något som heter Flashback – en av mig okänd del av cyberrymden.

 

Att saken fördes på tal kom sig av familjärt byte av notiser om aktiviteter av skilda slag. Jag och Primärhustrun rapporterade om att den av hans systrar som bor i Älvsbyn – alltså lilla Lisas mamma – avancerat in i tränargruppen för fotbollsknattar födda 16-17 och då framgångsrikt och ivrigt kämpat i leken Under örnens vingar – kom! Lisas Luleåkusiner som satt med vid bordet invände då med bestämda röster att leken heter Under hökens vingar och så vidare. Viss debatt följde. Deras pappa rapporterade då att han sett diskussioner i saken på detdär Flashback där det hade framkommit att höken är den dominerande pippifågeln när leken leks i landet i stort men med ett stort och ett litet regionalt undantag. I Uppland är det örnen. Och i Älvsbyn i Norrbotten. I sanning ett märkligt samband – eller?

 

Ställd inför sådana nätbaserade fakta lanserar jag/vi följande anspråkslösa teori om lekfågelns flyktväg och sakens influensriktning. Helt frankt och fräckt påstår jag att det beror på Primärhustrun i mitt liv, hennes flytt och framfart. Hon kommer nämligen från Uppland. Tierp närmare bestämt.* Där tillbringade hon den del av uppväxten hon minns med resultatet att Under örnens vingar – kom! blev det självklara.

 

Som student hamnade hon hösten 1974 i Uppsala och då enligt slump, öde eller gudomlig ledning i min kompis studentkorridor våningen ovanför min. Ingen av oss slog till som någon hök men efter nästan ett läsårs örn-segling runt varandra trasslade vi ihop våra vingar till det trofasta par som häckat med varandra genom åren – influgna i Älvsbyn sedan sommaren 1978.

Barngymnastiken härstädes behövde ledare. Hon figurerade från start under flera år i sammanhanget där en ofantlig mängd ungar, inte minst våra fyra egna, lekte Under örnens vingar – kom! under hennes herravälde. Min tes är att detta skapat situationen sonen noterat på Flashback.

 

Jag har i lite olika befattningar varit präst på orten i snart 45 år. Vad det inneburit och gjort för intryck kan jag inte bedöma men konstaterar att i alla fall någon i familjen kanske ändå kunnat vara en influenser som påverkat lokalsamhället och människor här. Det är inte illa.

 

 


* Det händer att det i korsord förekommer Ort i Uppland på fem bokstäver och sista bokstaven är p. Då blir det Tierp. Ibland står det Stad i Uppland vilket är rent löjligt då det rör sig om en smärre vad som fordom kallades köping ganska mitt mellan Uppsala och Gävle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0