intressant onöda

Det gjorde du i onödan! är en anklagelse eller förebråelse som kan förekomma människor emellan. Med självinsikt kan man också aldeles själv komma fram till att Det var i onödan, alltså utan direkt mening och kanske rentav med negativ effekt. Sedan finns det naturligtvis sånt som bara är lite onödigt men fullständigt harmlöst – som till exempel en intressant bok i smalt ämne.

 

Jag promenerade då och då i förra veckan och i samband med en spatsertur hamnade jag på lokala biblioteket. Avsikten var att bläddra i en tidskrift jag ibland gluttar i men inte vill öda egna pengar på. Kyrkans Tidning har (tyvärr) inte den kvaliteten. När det var gjort föll blicken på hyllan med nyförvärv och hem gick jag med en bok som kom att avbryta läsningen av en annan jag höll på med. Den hemburna läste jag ut denna helg då lilla Ava med moder fyllde fastigheten. Att sitta i lugn och ro för att på bloggen berätta om boken blev dock inte möjligt innan nu.

 

Boken jag fick med mig var Legenderna om förbundsarken. Den har denna baksidestext:

Vad hände med den israelitiska förbundsarken som omtalas i Gamla testamentet? Med kistan av akacieträ och stentavlorna med de tio budorden skrivna av Guds eget finger? Denna kista figurerar i Israels tidiga historia men försvinner sedan spårlöst ur historien, vilket givit upphov till en rad judiska, islamiska och kristna legender om dess öden. Till de senare hör att arken förvaras i skattkammaren till Sionskatedralen i Axum, det kristna Etiopiens heliga stad.

Var det verkligen som den bibliska ursprungshistorien säger? Och om arkens närvaro i Etiopien betvivlas, varifrån kommer då denna tradition, vad betyder den, finns det något föremål i Axum och vad är det i så fall? Det är en vindlande berättelse, ett stort och fascinerande komplex av kultur- och religionshistoria som granskas av Jan Retsö, professor emeritus i arabiska.

 

Boken är indelad i tre block. Avsnittet Arken i Gamla testamentet var mycket informativt och gav en bra repetition av en del av teologistudiernas verklighet. Och en uppdatering! Också Bibelforskning går framåt med nya rön och avvägningar. Arken i efterbiblisk judisk och kristen tradition gav en massa intressant och för mig ny information, Arken vid Röda havet likaså.

 

De 224 sidorna är årsbok för Svenska humanistiska förbundet (SHF). Enligt Wikipedia är SHF ”en politiskt och religiöst obunden sammanslutning av lokalförbund som arbetar med humanistisk bildning. Förbundets mål är att hålla de humanistiska idealen från antiken och renässansen levande. Humanism ska enligt förbundet förstås som vidsyn och tolerans, människovärde, tro på bildning som bas för välöverlagda beslut.”

 

Nu är det viktigt att inte förväxla lort och pannkaka!

Bara för att saker låter nästan lika betyder det inte att de är samma. Wikipediatexten markerar detta och säger ”SHF distanserar sig från den ateistiska betydelse som associeras med förbundet Humanisterna.” som är – fortsatt enligt Wikipedia – ”ett svenskt förbund för främjande av sekulär humanism. Förbundet har en demokratisk, partipolitiskt obunden organisation. Förbundet förespråkar till exempel lagändringar så att ungdomar från 12 års ålder ska ges rätt att utträda ur trossamfund utan vårdnadshavares medgivande, och dessutom under 12 års ålder inte över huvud taget ska kunna anslutas till trossamfund utan eget medgivande. Man kritiserar också vad man uppfattar som kyrkans särställning vid krishantering. Förbundet bildades 1979 under namnet Human-Etiska Förbundet i Sverige men bytte namn till Humanisterna 1999.”

 

Förväxla inte det humanistiska! Men läs gärna boken som faktiskt tar avstamp i Indiana-Jöns-filmen som fått Lego att göra en modell – första bilden. Lite fakta kring vad Hållyvådd fantiserar kring kan vara på sin plats även om det känns lite som en intressant onöda.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Om humanisternas ledare heter det:
Det finns ingen Gud och Christer Sturmark är hans profet! ;-)

2022-01-24 @ 21:13:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0