18.39?

Det händer att jag funderar över hur smalt mitt bloggande i praktiken blir. Det blir lite kyrka, lite väder, lite barnbarn, en och annan bok – typ. Kriget i Ukraina har jag till exempel så här långt hoppat över. Det kommande valet likaså. Likt Hamlet suckarjag mitt ”NATO eller inte NATO, det är frågan. Påsk-kravallerna med uppeldning av polisbilar och Koraner har jag lämnat okommenterat. Naturligtvis har jag uppfattningar om sånt och många andra stora och små ting men bloggeri i sakerna blir inte av. Om det är bra eller dåligt vet jag inte men det är så det är – därför rubriken 18.39? till detta inlägg.

 

18.39 är helt klart en lustig tid för en gudstjänst. Noga sagt rör det Veckomässan i Älvsby kyrka onsdag nästa vecka, den 27:e. Igår angav annonsen i publikationen Älvsby Gratistidning den tiden som är en tidpunkt nästan 10 minuter efter när Mässan brukar börja.

Jag är den präst som enligt planering har förtroendet leda sammanhanget och funderar nu på hur jag skall förhålla mig till texten. Nian och nollan ligger nära på ett tangentbord . Uppenbarligen rör det sig om ett tjyckfel som jag kan strunta i och agera som man brukar med start 18.30. Å andra sidan kan jag samtidigt välja att hålla mig till vad som skrivet är och invänta slaget 39-minuter över sex. Låter jag tankarna skena så kan jag undra om det bara är en tangenttrycksmiss eller om det är så att en ängel styrt fingersättningen för man inte ska ha så jämmerligt bråttom utan som både firare och betjäning få en lucka till egen bön. Att tyda tidens tecken är i sanning inte lätt vare sig det gäller små eller stora saker.

Efter Mässan blir det i vart fall möjligt för var och en som vill att – också i kyrkan – delta vid ett öppet samtal om det de som är där vill dryfta. Innan corona-stängningarna var dessa så kallade Ovangelie-träffar mer regelbundna,nu bara då och då. Den 27:e startar den i alla fall runt 19.15 och avslutas med aftonbön så man – om man bor i centralorten – kan vara hemma till Aktuellt på 2an kl 21.

Om du är en Bloggläsius som bor lite på sidan om och har många mil Älvsbyn kan denna bloggpost likt flera andra kännas lite ”på sidan om”. Minns då att det är DU som bor ocentralt och missar en Mässa – och därmed en massa.

 

Det andra då?

  • Rysslands angreppskrig mot Ukraina är jag emot!
  • I valet ser jag ingen anledning att rösta borgerligt!
  • Kanske är den officiellt alliansfria linjen nu över.
  • Bränna polisbilar är kriminellt!
  • Elda Koraner är rejält ohyfsat!

 

En sak till – en kyrklig sådan:

På söndag den 24:e var det först tänkt att jag skulle ha uppdraget att leda gudstänsterna både i Älvsby kyrka kl 11 och sedan i Vidsels kyrka kl 16. Nu blev det så att EFS i centalorten senare kontaktade församlingen med inbjudan till sammanlysning dit kl 11. Personal från Sjukhuskyrkan i Piteå hade fått ansvaret att leda den gudstjänsten och man undrade om församlingen ville haka på. Så blev det. Vidsel kvarstår för mig, annars EFS.

Men så finns Luleå Domkyrkoförsamling. Under helgen låter de ett gäng konfirmander med ledare ha läger i Älvsbyn och hade tänkt ansluta i Högmässan. Sjukhuskyrkeriet – som i sig är vettigt och viktigt – kändes lite speciellt och man undrade om jag kunde leda ”en egen Mässa” med dem kl 10 i kyrkan – med något efteråt (eller innan eller i). Och så blir det. Riktigt ”en egen Mässa” kan man i och för sig inte ha. Alla Mässor är och skall vara offentliga men något av ”en extra Mässa” blir det på grund av dessa ”gäster” och att jag blivit disponibel geno att församlingens ”riktiga gudstjänst” flyttats till EFS.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Elda Koraner är rejält ohyfsat! - Just det, allt som är tillåtet är inte lämpligt!

2022-04-21 @ 16:29:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0