några punkter

Det förrförra inlägget var ett av många där jag skrivit lite om Bibelverksamheten i Älvsby församling, att jag pratat in film och att det varit möjligt att en gång i veckan göra sig uppkopplad till samtal via en öppen grupp på Facebook – Bibelstudium läsår 20/21.

 

Tisdag kväll 24maj var en sådan uppkoppling där vi bland annat kom att prata om framtiden,om församlingsutveckling och tillväxt. Fritt ur minnet drog jag då några faktorer man kan se hos växande gudstjänst- och församlings-gemenskaper. I en text jag skrev här på bloggen 6 april 2007 – för drygt 14 år sedan! – hittade jag den lista jag försökte minnas och publicerade den i Facebookgruppen. Listan gäller än!

 

Faktorerna är:

 

  1. Man accentuerar Jesus Kristus som uppstånden från de döda och att han är Guds Son – eller annorlunda sagt är Gud som människa.
  2. Man accentuerar Jesu död och uppståndelse genom att varje sön- och helgdag duka nattvardsbordet – förkunnar Herrens död tills dess han kommer åter. På så sätt låter man människorna själva bestämma om de vill bruka nattvarden.
  3. Man accentuerar Bibeln som Guds ord genom att se till att regelbundna och för olika människor tillgängliga Bibelstudier finns i församlingen.
  4. Man ställer den dagliga bönen i centrum – ofta genom att grupper av anställda men också andra i församlingen samlas till bön, inte sällan Tidegärden.
  5. Man har ett engagerat ledarskap som medvetet och genomtänkt bygger sociala nätverk människor emellan och så låter många vara delaktiga.
  6. Erfarenheten är att att politikerna i egenskap av politiker helt saknar betydelse för utvecklingen.

 

Annat värt att notera är att en del växande församlingar är så kallat högkyrkliga, medans andra inte är det, och att en viss konservatism i privatmoraliska frågor nog är vanlig – eller i vart fall betraktas som rumsren.

Ännu mer annat är att om Älvsbyns kyrkofullmäktige – gissar att det är samma i många församlingar – man- och kvinnogrant skulle delta i gudstjänsten en gång i månaden samt tre extra gånger under året vid de stora högtiderna skulle trenden vända.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0