vecka 10 sportlov

Norrbotten – åtminstone – är sist ut när det gäller att släppa ut skolelever på sportlov. Som regel sker det i vecka 10. Tidigare när sydliga delar av konungariket Sverige har sina lov är det bombsäkert vinter men vanligen så kallt här uppe nära Polcirkelnhåller att lov bara blir stugsitteri, inte uteaktiviteter.

 

De två "stora" barnbarnen åtnjuter skolväsendets lov av olika sorter. Tyra är en 4 och lillebror Adrian går i årskurs två. När de är i skolan fungerar det bra med föräldrar som mestadels i var sitt rum av fastigheten jobbar hemifrån och det skulle nog kunna fungera även om alla var hemma samtidigt men kanske blir arbetsron inte lika stor – och lovet tråkigare. Sportlovsplanering hos farmor och farfar blir en bra lösning för alla – inklusive di gamle som fårlite sprutt i systemet.

 

Lördag för en vecka sedan var det ett multikalas i på Björksgatan i Luleå. Björkskatan låter som  en gatuadress men är namnet på den stadsdel där familjen bor. Vi var inte många som firade men flera som firades. Tyras mamma,pappa och Tyra själv fyller år så nära varandra i kalendern att ett kalas täcker rubbet. Sett ur 11-åringens synvinkel med ett geografiskt perspektiv möttes farbrodern från grannstadsdelen Porsön, fastern med lilla kusinen Ava från Unbyn som hör till Boden och farmor och farfar – det är vi – från Älvsbyn. Fastern i Järvsö hade för många mil att resa och var med på annat vis.*

 

Efter kalaset åkte barnen med oss till Älvsbyn.Vi har haft ett kul sportlov med blandat väder och aktiviteter ute och inne: Skidåkning, snögrottegrävning, bakning, sällskapsspel av olika slag, film, egna telefoner, pyssel enskilt och tillsammans, sjukgymnastikprogram (Tyra) och högläsningsövning (Adrian).** Igår efter arbetsdagens slut kom föräldrarna och på kvällen for de fyra hem till sig.

 

Det var en bra vecka! Kul för de små, kul för oss och för föräldrarna tråkig arbetsro blandat med engagemanget det innebär att köpa ny bil.***

 

Sonen visade mig en dikt jag väljer att avsluta detta inlägg med:

 

It's the holiday season, but the good times are ending.

Because what matters most isn't what's good, it's what's trending.

This younger generation, with their eyes and ears glued:

what's trending to them is trenders who trend on YouTube,

comments on commentators, it's all changing so fast,

Playing XBox with your brother is just a thing of the past.

Now with Ma on her iPad, and Dad trending or trying,

all the family is scattered, and the living room's dying.

Because it wasn't the outdoors or church or even trips to go ski

what brought families together most was a good old TV,

now we watch things by ourselves and just tweet what we saw

and if you try to complain, you get called a – Grandpa!

 

 


* Tyra har också en morbror, mormor, morfar, gammelmormor och gammelmorfar som alla bor i Luleå. De hade kalasat kvällen innan.

** De hade tagit med sig ett par stycken för oss veteraner helt nya spel som faktiskt gick att komma in i. Kvalitativt oslagbart är i alla fall långa blodiga partier Fia med knuff – 1½ -2 timmar.

*** Sonen var involverad i en krock – tack och lov utan personskador – med resultatet att försäkringsbolaget löste in den bil de hade. Men nu har de bil igen.



Kommentarer
Postat av: Sonen

Björkskatan!

Svar: Förlåt! Ändrat!
Stig Strömbergsson

2021-03-13 @ 14:06:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0