trumpstinens

En kommentar, inte en av flera utan kommentar-en, till förra bloggposten tipsade om ämnet i rubriken. Saken definierades också som fantomsmärtan när ens "hatobjekt" lämnat ämbetet. Tacksam för respons på min önskan om tips att beblogga och för att stå för det jag lovat griper jag tangentbordet och levererar.

 

På Wikipedia kan jag läsa om det som ligger fördolt i ordet trumpstinens:

 

Abstinens (substantiv, härleds ur lat abstiner verb i neutrum) betyder i sin översättning 'avhållsamhet'. Det avser avhållsamhet från till exempel njutningsmedel och sexuell aktivitet. Som medicinsk term innebär det att en person upphör att använda läkemedel, alkohol, tobak eller narkotika.

I svenska språket förekommer vardagligt ordet abstinens i begreppet 'abstinensbesvär'. Abstinensbesvär syftar till 'det besvär en person som bryter en inrotad vana upplever'. (…) Normalt syftar man på avhållsamhet från någon beroendeframkallande drog, exempelvis alkohol (...), nikotin, bensodiazepiner eller opiater, när man talar om abstinens. I dessa fall är abstinenssymptomen ofta högst påtagliga såväl fysiskt som psykiskt, eftersom den abstinente personen har dragit på sig ett kemiskt beroende genom bruket av sin drog.

Även andra vanor som inte inbegriper tillförsel av kemiska substanser kan vara så inrotade att de kan ses som ett beroende, och där sålunda abstinensbesvär i olika former förekommer vid avhållsamhet. Hit hör exempelvis spelberoende och tvångsmässig promiskuitet men på senare tid har även shoppingberoende blivit ett stort problem, som för många är svårt att avstå från. De abstinenssymptom som uppträder i dessa fall är av psykologisk karaktär, men en form av kemiskt beroende finns också, i det avseendet att de signalsystem i hjärnan som aktiveras vid ett beteende (ständig shopping, spel- eller sexmissbruk) vid avhållsamhet blir understimulerade. Även om det handlar om endogena substanser ej tillförda utifrån, utan producerade i kroppen är det att likna vid ett kemiskt beroende av till exempel droger eller nikotin. Alla abstinenssymtom går över med tiden.

 

Trump-beroende har jag inte känt, lika lite som jag under sommaren utvecklar mygg- och knottstinens. Jag konstaterat att det plågsamma finns men låter mig inte påverkas nämnvärt mer än att vara tacksam över att säsongen är slut.

 

Behovet att hata och måsta hata någon eller något är inte heller speciellt starkt hos mig. Jag kan ogilla grejer och folk och vara kritisk men att släppa det till hat ids jag inte. I åsiktsyttringar, samtal och debatter är saklighet med eventuella skarpa ord bättre hatiskhet med nedsättande och elaka glosor. Visst kan jag känna mig frestad att i blogginlägg och kommentarsserier på till exempel Facebook publicera nedsättande ordlekar om vissa politikers eller andras namn eller hur de agerar men det ger ju faktiskt inget. Jag avhåller mig från sådant.

 

Trump saknar jag inte alls! Hans sätt att dra sig bort från resten av världen för att sätta först sig själv och sedan USA som främst på planeten har varit dåligt. Utan att idealisera USA och dess politik är landet ändå för viktigt för att vara borta från allt annat. Den nye presidenten verkar vilja återställa det klassiska – att fungera med andra.

 

Stulen dom!

 

I sammanhanget funderar jag om vi inte nu råkat ut för och behöver göra plakat med den texten. Trump fälldes ju inte i riksrätten. Inte tillräckligt många republikaner visade ryggrad utan kröp undan och valde att stötta honom som flera av dem innerst hoppas skall vara en (pinsam) föredetting. Jag vet inte om partiet har en så kallad inpiskare i kongressen – tror inte det – som klatschade fram detta. Det är väl snarare att en del av väljarna – men inte alla! – som röstade på Trump fungerat som ”påpiskare”. Pick-upp-gänget med karbiner och sydstatsflaggor stämmer inte med ”städade republikaner” men då politikerna behöver deras röster i andra val gör man ett simpelt taktiskt offer och ”friar” Capotol-stormarnas stora idol. Allt för att säkra sig själva.

Klicka på bilden blir den större.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Tack att Du tog upp bollen. Jag är den första att jubla över Trumps valförlust men ville klä känslan i ord att det blev så tomt i nyheterna från over there ;-)
Och även om han blev friad i riksrätten har dock hela de eländiga skeendet den 6/1 ordentligt dokumenterats.

Nu när fastetiden börjar uppmanar jag SR och SVT till trailerfasta under. I stället för trailer kan rogivande musik spelas, i TV även med passande stillbild av vacker natur eller liknande!

2021-02-14 @ 21:15:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0