tjyrkoval 21 del 1

Det är nu knappt en månad kvar till kyrkovalet – ett ord jag medvetet stavat fel i rubriken. Redan inför rubriken stod jag inför ett val. Skulle det bli tjurkoval som beteckning för den tjurighet man vart fjärde år kan se hos en del sekulära partier då det gäller att besätta mandat lokalt, regionalt och nationellt? Eller skulle tjuvkoval stämma bättre in på deras lust och iver att stjäla sig platser i sammanhang de inte bryr sig om att agera i mellan valen? Det fick bli en kompromiss med y så det påminner om verkligheten.

 

Den 19 september skall man rösta! Från den 6:e kan man rösta i förväg om man har röstkort och valsedlar. Det förstnämnda skickas genom kyrkans försorg till alla kyrkotillhöriga som är 16 år och äldre men valsedlarna är det de som kandiderar som skall se till att man får tillgång till. Ännu – den 21 augusti – har inget av det hänt. Lite smått har dock ”valrörelsen” börjat. Lite smått.

 

Man väljer på tre nivåer. Lokalt i sin egen församling till ett Kyrkofullmäktige som utser Kyrkoråd som styrelse. På den lokala nivån avgörs vissa frågor som budget, prioriteringar och annat knutet till verksamheten.* Regionalt – det är stiftsvis – finns de liknande sammanslutningarna Stiftsfullmäktige och Stiftsstyrelse som hanterar andra frågor. Faktum är att vad som där tilldrar sig är för mig numera ganska okänt.** Nationellt, till sist, finns Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen med ytterligare andra frågor på bordet.***. Hela systemet är likt det som händer nästa år då vi går till Kommun-, Region- och Riksdagsval.

 

Som i allmänpolitiken blir det lätt de nationella tingen som dominerar och lokala frågor kommer i skymundan. Kanske är det OK i samhället i stort men för kyrkan är det avigt. Den grundläggande nivån i kyrkan är enligt hennes regelverk lokalförsamlingen, därefter stiftet och först i tredje hand den nationella nivån. Detta är viktigt men ”valrörelsen” tippar alltid åt andra hållet.

 

Så långt som idag är är det just en nationell fråga som debuterat – eller två – och ett par nomineringsgrupper – partier och andra kallas så i kyrkan – har börjat tuffa igång. Lokalt har ännu inget hänt mer än att S på Facebook har publicerat sin ålderstigna lista för den nationella nivån och efter påstötning (från mig) också förteckningen över de 18 namn som kandiderar lokalt – 14 kvinnor och fyra män. Vad de avser att förverkliga om de blir valda är dock än så länge dolt liksom vad andra grupper som ställer upp egentligen vill.

 

Naturligtvis kommer jag här på min blogg framöver att nagelfara och kanske ironisera över vad grupperna snackar om och hur de inte brukar leva upp till vad de sagt inför valen. Kom ihåg att jag har mer än 40 års närerfarenhet av så kallad ”kyrkopolitik” och kan häckla var och en på ett rästvist sätt.

 

Ska man rösta? Givetvis!

Men man skall också kräva av alla som finns på listan man röstar på att de talar klarspråk om vad de vill och varför samt att de också genom motioner och konkreta förslag gör något mellan valen.

 

Bilden?

Jag tog en bild av TextTV för några dagar sedan. Dopet är en stor fråga i kyrkan, nödvändigt för relationen till Gud. Trist är att domprosten i Stockholm inte tar upp den aspekten utan i stället väljer att babbla ekonomi.

 

 


* Vill man ta del av vad som där hänt kan man begära protokoll, verksamhetsberättelser, budgetar och annat i sin församling. På en del ställen gör man sådant tillgängligt på församlingens hemsida men andra -min hemförsamling – väljer av någon anledning att inte göra så.

** När det gäller tillgängligheten för material därifrån har jag inte forskat.

*** Vill man se vad riksrepresentanterna väljer att pyssla med kan man läsa deras motioner inför höstens Kyrkomöte – här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0