sista rycket

Eller skall det kanske stå sista ryckningen?

 

I alla fall är det vad som går av stapeln i eftermiddag och ikväll liksom i morgon eftermiddag och kväll. Dessa två dagar är sista rycket jag gör som vikarie i Älvsby församling. Jag har denna höst varit kontrakterad på halv tid men det tar slut i och med december – redan nu då det är lämpligast att framtidspräster, inte en föredetting, ansvarar för de kommande storhelgerna.

 

Bibelstudiet ikväll är en del av sista rycket/ryckningen. Förra gången, för två veckor sedan, bestämde gruppen som under hösten läst och samtalat utifrån båoka om a rut i Gamla testamentet – som jag bloggat om – att fortsätta mötas men nu ta sig an de två brev i Nya testamentet som har Petrus som författare*. Den saken börjar ikväll – till halvers.

 

Vad menar jag med halvers?

 

Jo. 18.30 som är Bibelstidietiden framförs i Älvsby kyrka Festen i stallet – länk här – och gruppen börjar där tillsammans med många andra. Festen i stallet är ett julspel med vuxna ”skådespelare” format för barn i  mellanstadieåldern men ges också som en ”publik föreställning” denna kväll. Efteråt går alla som är intresserade över till församlingsgården för en förkortad Bibelstudiekväll och något av en Petrus-introduktion. Vem var han? Vad var han? Och annat.

Efter nyår med start 14 januari tar vi tag i breven. Jag har lovat att finnas med i sammanhanget som samtalsledare. Nu är det alltså en skarv i vad Bibestudiet behandlar och ett lätt och bra läge för den nyfikne att hoppa på. Göra ett nytt ryck – typ.

 

I morgon är det Personallunch och eftersom Gratis är gott! kommer jag att vara med – men inte äta kött. Efteråt drar det fasta laget iväg på något men jag blir hemma och dukar nattvardsbordet i Veckomässan 18.30 i kyrkan. Det är sista rycket/ryckningen.

 

Men i januari kommer att sprätta i kadavret. Jag skall då inte formellt vikariera men har lovat att, liksom vad gäller Bibelstudiet, försöka hålla i ”Ovangelie-träffarna” onsdagar jämna veckor 19.15. Det är ett öppet sammanhang men det finns en grupp återkommare – dock inte en fast grupp. De aktuella onsdagarna har jag beredskap att leda också Veckomässan. Det startar 8 januari.**

 

Så är det att vara pensionerad. Lite insats som frivillig samtidigt som dagens tunga och hetta bärs av de som löper vidare i den lokala präststafetten. Helt OK.

Att vara pensionerad betyder också att man kan fara till stan och köpa julklappar vilken vardagsförmiddag som helst och i leksaksbutiker trängas med andra farfarar och morfarar. Dubbel-OKOK!!

 

 


* Naturligtvis har Bibelforskare ifrågasatt författarskapet,särskilt vad gäller Andra Petrusbrevet. Författarskap och copyright i antiken var inte som idag så det kan säkert finnas skäl attmena att pennföraren var någon annan. Hur det änär med den saken är Andra brevet i alla fall i Petrus anda – typ.

** Juldagen onsdag 25 december är det ingen Veckomässa – ingen Julnattmässa natten innan heller. Samma sak på Nyårsdagens kväll. Veckomässorna börjar alltså 8januari.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0