εν Πυθαγόρειο 1/16

Nu är det allvar!

Plikten kallar – typ.

Eller skrivklådan.

 

Fast en del av den klådan botades sent i går kväll när jag skrev dokumentet Pythagorion. Fakta till fots. 20 punkter. Så hette nämligen det blad – 2 A4 – som ungdomarna i grupp hade att följa idag på förmiddagen och som återges nedan men med lite ändringar under gång.

 

I alla fall var det igår söndag vid lunchtid vi kom fram efter ungefär 20 timmars resa. Väl på plats finns det mycket att göra. Gruppkänsla skall skapas, rekognoseringar skall göras, trygghetszoner skall vidgas, lägrets ”ton” skall slås an och så vidare. Inte minst det där med trygghatszoner är viktigt. Nytt ställe med fler människor, ensam utan familj, utlämnad åt bästa kompisen, ensam.

 

Att det är så skapar en progression i vad man planerat göra. Söndag eftermiddag och kväll höll vi oss därför på hotellet, lärde oss hitta och sökte samspela i mindre grupper innan aftonbön och god natt. Men jag avvek direkt efter lunch. Promenerade in till den lilla stadens centrum för att samla ledtrådar till det instruktionsmaterial jag nyss nämnde.

 

Det kom att fungera idag. I 3 timmar pågick det vi gjorde för att vidga trygghetszonerna och ge en del information. Promenad med stopp vid olika stationer och en shoppinghalvtimme på slutet. En avvikelse från plan och instruktion blev det dock. Det pågick en begravning i katedralen – den är större än Vidsels kyrka men mindre än den i Älvsbyn – just som de små vandringsgrupperna samlades där. Att låta 44 personer då stövla in är ju inte speciellt klipskt så det blev paus ett litet tag.

 

Väl hemma på hotellet till lunch hade alla gått ca 8 km. En del hade hunnit shoppa sig överlyckliga. Och under eftermiddagen tycker jag vi började märka skillnader i kompisval. Subgrupper började blandas – typ. Ett läger börjar växa fram.

 

Helt onödigt men för att ge en inblick i ”lektionsinslaget” lägrets första heldag bjuder jag läsaren på dokumentet jag skrev den första kvällen och nämnde ovan. Använd Google map för att göra din egen orientering. Hotellets namn finns på bilden.

 

Pythagorion. Fakta till fots. 20 punkter.

 

Nu på förmiddagen handlar det om att besöka staden Pythagorion, lära sig hitta lite i den och lära sig lite om den. Det blir att gå en del. Vatten är nödvändigt. Helst nåt på skallen. 

  1. Startpunkten är framför hotellet. Man går i sina grupper med två minuters lucka ungefär. Det är för trafikens skull. Gå inte ikapp gruppen framför så det stockar ihop sig.
  2. Se mot havet! Vänd ett kvarts varv vänster och börja gå. Håll er på trottoaren! Promenaden går vid och förbi flygfältet.
  3. När ni kommer till en T-korsning med en något större väg går ni över den och svänger vänster västerut ett kort stycke.
  4. Vid vägen och på höger sida finns bruna skyltar med gul text på grekiska och engelska. Det finns massor av sådana skyltar. De visar på så kallade sevärdheter. I och runt Pythagorion finns massor.
  5. En skylt ni ser visar på ruinerna av ett Artemis-tempel. Artemis var en gudinna som grekerna bad och offrade till under Antiken – se faktaruta*. Då hade man många gudar innan Kristendomen tog över på 300-talet. På öarna häromkring och på fastlandet, nuvarande Turkiet, var hon väldigt populär. I Efesos fanns centrum för Artemis-kulten med ett enormt tempel. Ruinerna här är från ett mycket mindre.
  6. Bara några meter vidare åt väster finns en skylt till – om en gammal kristen begravnings-plats. Ni ser ruiner ca 30 meter fån vägen. Gå dit.
    Den här begravningsplatsen är från kristen tid, kanske 500-talet. Då begravde man inte som vi gör i enskilda gravar på stora fält. I och för sig började man så med att begrava den döde ”som vanligt” men efter ett par år grävde man upp liket på nytt. Det mesta av kött och skinn hade då ruttnat bort men skelettet var kvar. Det kokade man rent från det som var kvar och la sedan i en ”gravkyrka” av den typ ni ser ruinen av. Gå in. Gå längre in. Men klättra inte!
  7. Nu skall ni gå tillbaka till vägen men gå tillbaka österut till T-korsningen och förbi den vidare in mot själva staden. Ser ni nu er noga omkring finns här och var fler bruna skyltar med gul text som visar på olika ”fornlämningar” från antikens olika perioder. Håll er vid vägkanten och på trottoarer!
  8. När det börjar bli hus på bägge sidorna av vägen så håll utkik efter en skylt som pekar åt höger mot slottet, the Castle.  Följ den anvisningen uppför en backe som svänger vänster. Ni kommer till ett hörn av en parkering. Gå diagonalt över till hörnet snett mitt emot där vägen fortsätter ett litet stycke till. Uppåt till höger är nu slottet och när det går att vika höger gör ni det och kommer efter några meter till en trappa som viker höger en gång till. Gå uppför trappan. En ledare möter här.
  9. Nu är ni vid Katedralen. Gå förbi den upp till slottet och se på utsikten. Sedan ner igen.
  10. Förhoppningsvis är katedralen öppen och ledaren – troligen Stig – skall visa er runt en stund. Ta några bilder. Fundera över vad ni ser, vad det föreställer och betyder.
  11. Bakom katedralen finns två saker: En kyrkogård i jämnhöjd med kyrkan, ruiner nedanför.
    På kyrkogården kan inte alla gå runt samtidigt. Det är respektlöst och ser illa ut. Här måste man vänta på varandra och ha tålamod. Men ni kommer att få se att man fortfarande begraver folk på samma sätt som man gjorde i ruinen ni såg tidigare.
  12. Nere bland ruinerna nedanför katedralen kan man se en dopfunt i ett hörn och en tydlig kristen symbol på en sten en bit längre in. Fundera på var ni sett den tidigare. Ta bilder.
  13. Nu är vi klara med slottet och katedralen. Det är bara att gå ner för trappan igen. Fortsätt rakt fram ned till vattnet ni ser längst ned på gatan. Det är några hundra meter ner till hamnen där ni nu hamnar. Nu är det bara ett par problem kvar att lösa
  14. Håll höger när ni kommer ner till kajen och följ kanten. Se vilka båtar som ligger inne och fundera över vad de används till – trafik, försvar osv. Gå ut mot de större båtarna och runt ett litet grått hus på kajkanten. Stanna bakom huset. Se ut över vattnet.
  15. Snett mitt emot ser ni längst ut på en pir en liten fyr med grön sockel. Lite längre in på den piren – ni ska inte gå dit – finns ett monument över filosofen Pythagoras som bodde här på Samos och i efterskott gett namn åt staden.
  16. Till fyren är det säg 300 meter. Vänd er ett kvarts varv åt vänster. På håll ser ni ett ljusgrönt hus. Dit är det 400 meter. Räkna ut hur långt det är mellan fyren och det ljusgröna huset!
  17. Gå nu tillbaka längs med kajen och alla dess restauranger och serveringar. Då ni passerat ungefär 15 stycken kommer ni till en som heter Corner bar eller nåt sånt. Där går en lite större väg till vänster. Där ligger alla affärer!! Den leder också tillbaka till hotellet!!
  18. Handla, pausa, titta och följ vägen. Det finns souvenirer, kläder och annat.
  19. Efter ett tag märker ni att en annan lite större gata ansluter från höger. Strunta i den. Följ bara er gata. Efter en liten bit till finns på vänstra sidan fyra parkbänkar – det är busstationen.
  20. När det slutar vara hus på bägge sidorna kan ni gina ner mot stranden och följa den ända hem eller gå vidare längs med vägen till T-korsningen och så hem.

Lunchen är 13.00.

 


*  Faktarutans innehåll om Antikens perioder var detta:

  • Klassisk tid 700-300 före Kristus. Grekisk religion.
  • Hellenistisk tid 300 före Kristus till 100 efter. Grekisk religion och många andra.
  • Romersk tid 50 före till 300 efter – perioderna överlappar varandra. Religion som tidigare.
  • Bysantinsk tid 300-1300 efter Kristus. Kristendomen är religionen.

 


Kommentarer
Postat av: bloggaren själv

Då jag alltid delar mina blogginlägg på Facebook - jag vet och struntar i att en och annan som läser detta inte förstår vad det innebär - händer det att det jag skriver här kommenteras där.

Så blev det med detta inlägg. Tidigare arbetskamrat under många år på skolan, en folkbildare jag haft otaliga pedagogiska samtal med, skrev följande uppmuntran:

Roligt att läsa. Genomtänkt pedagogiskt reflekterat. Jag tycker det Stig och fjäskar inte. Önskar er fortsatt bra studieresa. /Inger Nilsson/

Tack.

2016-06-15 @ 16:27:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0