kanske inte baddag

I förra bloggposten lovprisade jag årets upplaga av hur den skandinaviska sommaren varit där jag varit och när jag varit just där. Jag glömde åtminstone två positiva inslag – kom jag på igår.

 

När vi var i Norge badade vi inte!

 

Någon form av självbevarelsedrift finns kvar i våra av ålder och erfarenhet mättade sinnen. Att fjordvatten må se hur inbjudande ut som helst det ändrar inte på det faktum att vad som i min barndom lärdes ut i skolan var lögn, därtill en saftig sådan. Alltså att Golfströmmen skulle vara en varm havsström. Det är falskt.*

 

Att älvsvatten skulle vara kallt är dock inte alltid ljug, något vi nu erfar näst intill varje dag. Vi bor ju så att älvabad är hur lättåtkomligt som helst. Det tar två minuter på sykkel – detta var en utlovad norsk stavning – eller åtta minuter till fots. Ett förslag ger ett beslut och vips snipp snapp snorum samt hokus salabim är vi nere vid Selholmen, vår närmaste badstrand! Sommardopp blir snabbt planerade och näst intill ögonblickligen verkställda i rent klart friskt denna sommar lagom varmt vatten. I sanning ett värdefullt positivt inslag och därtill ytterligare en anledning att bo där man bor.

 

Vi doppade oss igår. Och läste på stranden. Och somnade från läsningen.

Vad läser du? undrar säkert ingen. Berättar när det som läses ute blivit utläst.

 

Sedan hem till huset. Dottern med make hade farit på morgonen så det var bara jag och madammen i hushållet när det så började lacka mot trädgårdsmöbelsmiddag. Egenodlade grönsaker, sillar av olika slag och dimensioner, mandelpotatis färsk från butiken, en halv folköl. Riktigt odumt!**

 

Vid 18-tiden var det inte lika varmt som tidigare under dagen. Vi stack till skogs. Till baksidan av ett av de berg vi genom vårt köksfönster ser ligga invid älven men på andra sidan. Två timmar senare hade vi 15 liter blåbär i hinkar, burkar och en urdrucken vattenflaska. Madammen fingerhämtar sina bär, jag använder plockare.***

 

På väg tillbaka till bilen sprang vi på det andra av de två positiva inslagen jag glömde förra inlägget: Hjortron! Lite sena ute på myren, fina i skogskanten. Med lite hophällning av blåbären kunde det fick bli en halvtimme till.

Väl hemma hygien,deckare på TV och bärrensning. Allt nu i frysen.

 

Idag blir det kanske ändå inte baddag.

Det är ju mulet, ju. Än så länge. Men 20 grader.

 


*  Jag har belägg för saken – se blogginlägget atlantbadare.

**  Just färsk mandelpotatis skulle kunna vara ett av de två positiva inslag jag inledningsvis i förra inlägget nämnde jag lämnat onämnda. Så är det dock inte. Färsk mandel är ett tredje – med smör.

***  Min gula breda plockare är ett garageinventarium jag är riktigt fäst vid. Fick eller köpte den första hösten vi bodde här – 1978. Använd flitigt genom åren och reparerad minst två gånger.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0