vintermöte i älvsbyn

För sisådär 45 år sedan for jag regelmässigt under några år på Vintermöte i Älvsbyn 2-6 januari. Mötet var ett av fyra årliga läger arrangerat av Kyrkliga Gymnasist-Förbundet i Luleå stift. 100-150 KGF-are från Umeå i söder till Malmberget, kanske Kiruna, i norr möttes för några dagars gudstjänster, föredrag, gruppsamtal, lek, bus och umgänge – ibland med tiden med äktenskap som följd. Basen för lägret var Pitedalens, numera Älvsby, folkhögskola samt Älvsby kyrka.

 

De andra tre var Vårstämma i någon församling hos någon KGF-förening som ville stå värd, Sommarmöte på Munkvikens lägergård utanför Lövånger och Höststämma i någon annan församling med KGF-grupp. Till detta kom att Riksförbundet Kyrkans Ungdom i stiftet arrangerade två läger varje år: Allhelgonaläger i Älvsbyn och Storhelg i någon församling i augusti. Alla dessa läger samlade mellan 80 och 150 ungdomar utom Storhelgerna som kunde ha tre gånger så många deltagare.

 

Med tiden upphörde verksamheten – eller åtminstone krympte ordentligt. När jag muckade från gymnasiet var den i full fart men när jag 6 år senare nyprästvigd och fager kom till Älvsbyn var lägerfrekvensen inte lika hög och lokaliseringen till speciella platser bruten. Varför det blev så har jag ingen bestämd åsikt om. Kanske du, noble bloggläsius, kan ge någon synpunkt. Kommentarsfältet är ju öppet.

 

Och...

När vi var på läger här var det alltid kallt!

Svinkallt! Varje år! – eller åtminstone de år man minns.

Trettondagen i år hade varit exakt typisk för ett Vintermöte i Älvsbyn.

 

Bilden som visar temperaturen har jag stulit från en av mina Facebook-vänner. Hon bor i Älvsbyn men har rötterna i Latinamerika – därav spanskan. Men siffrorna fattar man ju lätt i alla fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0