midnattssol 5

 

Över gränsen – igen!

 

Den här månaden har jag varit en flitig bloggare. Faktiskt fler inlägg än det hitintills varit datum. Ganska ovanligt egentligen. Men så har jag ju gjort två Speciella resor och sådant gillar jag att skriva om. Besöksstatistiken tyder på att inte många tycker om att läsa det – vilket jag inte bryr mig om. Jag bloggar ju för att ha roligt, inte för att roa.

 

Idag på Midsommardagen var det kalasväder med sol från en klarblå himmel. Skidor blev det inte mer än för gossen. Madammen och jag fotade oss i dubbel mening en rejäl sväng in i nabolandet. Vi gick alltså. Och fotograferade. Det blir att fota oss i dubbel mening.

 

När vi gick över gränsen – detta mänskliga påfund – passerade vi ett röse. Nummer 266B. Rest 1930. Vad jag fattar följer gränsen vattendelaren mellan Bottenviken och Atlanten men annars förblev allt sig likt – eller i alla fall det mesta. Samma klippiga kalfjällsområde med tanig växtlighet just framkommen ur det smältande snötäcket. Ingen skillnad.

 

Men på norska sidan finns en massa hytter – alltså småhus ty sommarstugor. Utduttade överallt mellan järnvägsstationen Bjørnfjell och E10-an som på norska sidan också kallas Kong Olavs vei från gränsen mot Sverige till byn Å längst ut på Lofoten.

 

Och mitt i byn – jag tror man skall kalla Bjørnfjell för en by – låg en liten vit kyrka.

Den var låst. Så är det. Seden med öppna kyrkor som i Sverige är ganska omfattande råder inte i Norge. Då jag för 20år sedan var Stiftsadjunkt för Gudstjänstliv och Evangelisation och i samarbete med norskar och finnar sammanställde en karta över Vägkyrkor på Nordkalotten fick jag reda på att det – alltså att kyrkorna i Norge var låsta – berodde på att man haft en serie pyromandåd riktad mot kyrkor. Jag vet inte om satanistiska kyrkbrännarfasoner fortfarande är ett bekymmer men i Bjørnfjell var det i alla fall låst.

 

Närmare en mil blev vår promenad innan vi vad det led var tillbaka på svenska sidan. Det var då hemkommen jag publicerade förra inlägget om midsommarnattens astronomiska observation. När jag nu skriver denna text är det kväll igen och det går inte bra för de svenska fotbollsbrudarna – 0-2 i halvtid. Publicerar min text i morgon.

 

Ett intressant veckoslut har det varit. Blev som en skarvhistoria mellan två årstider. Torsdag natt var det slalom och (vår)vinterkänsla. Idag högsommarvärme i solen mellan snölegorna invid delvis istäckta vatten. Plus shortsklädda ben solandes vid södervägg.

 

Och så har jag läst en del. En Bibelkommentar till Efesierbrevet. Men den återkommer jag till. Kanske snart. Eller när jag läst en till jag skaffat gällande samma brev.


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Lindahl

Ni verkar ju ha fina dagar.
Nu har jag lytt ditt råd och skrivit ett blogginlägg som berört MC, barnbarn och laestadianism. Nu hoppas jag besökssiffrorna återgår till det normala.

2015-06-21 @ 23:27:01
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0