farfars skavföttisar

 

Det är Annandagens kväll. Med en smäll har stillheten fallit över fastigheten. Alla helghemma barn har farit. Vi är nu återigen bara två i kåken.

 

Det var på Skärtorsdagen intensiteten ökade. Yngste sonen kom på seneftermiddagen. Fredlig typ. På kvällen kom hans storebror med fästmö och två barn. Stimmigare.

Under Långfredagens lopp kom döttrarna med respektive. Ett riktigt långväga par från djupa hälsingeskogarna. Det andra bara från Luleå. Sammantaget innebar det i alla fall 11 runt bordet och trångt om sovplatser

Påskaftonen firades 32-årsdagen av äldsta dotterns födelse innan hon, hennes fästman och den yngste av småbröderna återvände till stifts- och residensstaden.

I morse for E4-resenärerna och för ett tag sedan Tyra och Adrian med föräldrar. Så nu är vi ensamma.

 

Parallellt med detta festliga gästande är helger uppgiftsfyllda – jag är ju präst ju.

 

Påsknattsmässan har jag redan berättat om liksom Skärtorsdagens gudstjänster – Mässan den kvällen i kyrkan sker alltid tillsammans med EFS.

Långfredag skall jag skam att sägandes erkänna att jag ”skolkade”. Sedan några år har alla kristna gudstjänstgemenskaper – det finns tre stycken – i Älvsby tätort bestämt sig för att fira gemensam gudstjänst i Älvsby kyrka den dagen och sedan efteråt gå en Korsvandring genom samhället.

Påskdagen klockan 11 är det också gemensam gudstjänst men då alternerande mellan de olika lokalerna och på så sätt att den gudstjänstförsamling man gästar präglat sammankomsten. I år var EFS:s tur. Vi var 125 personer som firade Gudstjänst med Nattvard. Jag hade blivit ombedd att vara celebrant.*

Och idag på Annandagen som verkligen är en annan dag var det min uppgift att leda Högmässogudstjänst i Älvsby kyrka och sedan 13.30 en Mässa på ett äldreboende. 19 respektive 11 deltagare.

 

Med barn och barnbarn i kåken och fullt jobb blev det intensiva dagar. Full aktivitet på dagtid med lek, snack, stoj och allt annat. Sedan sena kvällar med umgänge och, att efter det att andra lagt sig, med uppgifter att förbereda kommande uppdrag. Till detta tidiga mornar eftersom de små helst vill vara med farmor och farfar. Och dessa små laddar om med påvvernappar på dagtid – så som bilden visar.

 

Helgen är över men veckan fortsätter. I morgon blir det två andakter på äldreboenden, sedan expedition och administration följt av en studie- och samtalskväll – om några kommer. Lindrigare än andra tisdagar eftersom konfirmanderna har Påsklov.

 

 


*  Skall jag vara helt ärlig är jag inte till 100% tänd på Påskdagscirkulationen. Upplever nog att Påsken bättre skulle kvalitetssäkras till sitt innehåll med en Högmässa i kyrkan. Den formen skulle betyda mer gemensam sång. Och gedignare sånger. Och mer läst Bibeltext. Och Trosbekännelse! – kanske rentav den ekumeniska från Nicea-Konstantinopel. För att inte tala om Bön och Förbön. Och en Nattvardsbön med ”mastigare” innehåll. Och allt inom samma tidsram.

Att gå så långt som att på allvar föreslå att vi skall sluta cirkulera har jag inte gjort. Jag är lojal – bara inte till 100% tänd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0