åter i selen

Så är jag tillbaka i vardagen igen med en mer årsnormal växling mellan det som benämns arbete och den så kallade fritiden man mer disponerar själv. En lång sommar med sol och ledighet – det blev mer mer sol än ledighet – är över och höstens uppgifter skall genomföras. Idag innebar denna första arbetsdag försök att komma ikapp, uppdatera och få överblick – vilket inte gick. Har än så länge bara koll på de närmaste två veckorna, inte mer. Detta beror dock inte på att församlingens liv och verksamhet skulle skulle sakna planerad strukturer och linje. Det innebär bara att jag själv inte helt tagit in vilka strån till stacken jag skall dra. Men en del vet jag.
 
Måndagar till och med torsdagar samt var annan helg kommer att ha konkreta arbetsuppgifter av skilda slag. Fredagar och de andra två helgerna av fyra är tjänstefria och det betyder veckoprogram av ungefär följande snitt:
 • Måndag förmiddag: Administration och närvaro på Pastorsexpeditionen. Eftermiddagen alternativt kvällen förberedelser, besök och liknande.
 • Tisdag förmiddag: Då och då andakter på äldreboende. Efter lunch ibland pastors, ibland annat, kanske konfirmander i Vidsel – startar om ett par veckor på dag ännu inte spikad – besök, skriverier mm.
 • Onsdag morgon kollegium och personalmöten av skilda slag. Eftermiddagen konfirmander och på kvällen oftast en Veckomässa med efterföljande Kyrkans Unga – som redan börjat för terminen. Onsdagar blir långa dagar.
 • Torsdag förmiddag expedition eller begravningsjour. Eftermiddagen kan också innehålla en begravningstid (men som regel inte två samma dag) alternativt konfirmander i Vidsel.
 • De helger jag är i tjänst kan lördagarna handla det om en tid för begravning och 2-4 reserverade klockslag för dop eller vigslar – allt utifrån efterfrågat behov. Söndagarna som regel minst en gudstjänst, ibland två, rentav tre.
Så ser det ut just nu. Kvar att hitta former och tider för är:
 • en fortsättningsgrupp parallellt med konfirmandarbetet för dem som konfirmerades i våras,
 • en 17+-verksamhet för de så kallat antecknade kyrkotillhöriga som inemot sin 18-årsdag inte är döpta eller konfirmerade,
 • något vettigt i relation till den vaga kategorien unga vuxna,
 • kanske Bibelstudium på engelska eller på lätt svenska inriktad på invandrare,
 • speciella temakvällar en söndagskväll i månaden,
 • annat jag nu glömt att nämna.
Men denna vecka är inte så. I stället blir det lektioner på folkhögskolan. Sju undervisningstimmar och en i morgon bitti en Veckomässa. Årets upplaga av Svenska kyrkans Grundkurs på halv fart och modifierad distans börjar denna vecka. Skolan har ännu inte funnit någon permanent lösning på vem som skall vara skolpräst, det uppdrag jag lämnade förra året med tjänstledighet i februari och definitivt första oktober. Då skolan i någon mening är uppställd blir det också nu frågan om ännu ett återfall, några timmar just denna vecka om Gudstjänst och Bibel. Om det får en fortsättning vid kursens övriga så kallade inneveckor går inte att sia om. 
 
Jag har ännu inte berättat färdigt om förra veckans vistelse på Σάμος. Inte heller om vad jag mötte på den andra ön Πάτμος/Patmos där lärjungen Johannes fick de uppenbarelser som skrevs ned och blev Bibelns sista bok. Inlägg om det kommer vad det lider men inte nu.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0