έν Έφέσω 6 – troligt?

På måndagseftermiddagen fokuserade gruppen på Marias hus och Efesos. Vi hakade vi på resebolagets tripp till huvudmålen för hela vår resa: Efesos där Paulus verkade med Marias hus en bit därifrån. Men i omvänd ordning och ett besök i en keramikfabrik emellan.
 
Hur troligt är det att en nunna i Tyskland på 1800-talet får Maria-uppenbarelser som gör att några helt andra senare utanför ruinerna efter Efesos hittar en plats nunnan noga beskrivit? Vad är sannolikheten för det?
Så går i alla fall storyn. Flera i vår grupp har uttryckt förundran över detta. Fascination – typ.
Hela berättelsen är faktiskt ganska fantastisk och så mycket kan – enligt litteraturen – definitivt sägas att utgrävningar och annan vetenskaplighet ger klara belägg för att det oerhört tidigt i den kristna historien har byggts och agerats på platsen på det sätt man brukar bygga och agera när man vetat att platsen är speciell. Sådant tyder på att det faktiskt är Marias hus man fann och sedan byggt upp till en turist- och pilgrimsplats.
 
Vi plockades upp på hotellet och vid ett annat boende kom fem medborgare i republiken Finland med. Tre av dem var unga grabbar som tydde sig till en finsktalande guide men ett jämfört med dem (och mig) äldre par växlade i uppmärksamhet. De var alltså tvåspråkiga.
 
20 ungdomar i grupp på ett sådant ställe är lite speciellt också när de som vårt gäng ”sköter sig” exemplariskt och visar allt och alla respekt. Gruppen väcker nyfikenhet hos de andra som är där, vuxna i olika åldrar och av en massa nationaliteter.
 
Då jag bar prästskjorta vid tillfället drog det tvåspråkiga paret snabbt slutsatsen att jag var en av ledarna för gruppen. De frågade varifrån dessa seriösa och skötsamma ungdomar var och naturligtvis svarade vi: Älvsbyn i norra Sverige.
Där har vår son jobbat. På Älvsbyhus. Förr. Spelade också fotboll där.
Sammanträffande! Och mer blir det.
Varifrån är ni? frågade jag och fick som svar ett ortnamn i Österbotten – som jag nu glömt.
Och jag fortsatte: Vi har i vår församling en kyrkvärd som jobbar på ritkontoret på Älvsbyhus och är från Österbotten. Han sitter också i församlingens styrelse och heter...
Det är vår sons bästa kompis!
 
Hur troligt är det? Alltså att vi från Älvsbyn på resa i Turkiet stöter ihop med ett par från Finland som känner en som vi känner* och som också alla Älvsbykonfirmander på grund av flitigt kyrkogångande vet vem det är. Och som förhoppningsvis när han reser till Österbotten på semester av sin Facebookvän ”Nisse” IRL får veta vilka fina ungdomar han mött och vilken bra verksamhet styrelsen han ingår i valt att prioritera. Och som jag på detta sätt hälsar till från ”Nisse"
 
Hälsa, Kärlek eller Pengar?
 
Det finns tre flöden att dricka ur vid Marias hus strax innan man kommer till väggen där man kan lämna skrivna böner. Ett flöde ger Kärlek, ett Hälsa och det tredje Pengar. Tanken är att man skall välja ett, inte bälga i sig från alla.
Om vad man väljer mellan sakerna pratade en del av oss om. Ingen valde Pengar men någon satte Hälsa före att vara älskad, någon annan tvärt om. I sanning något alla kan fundera kring.
 
Bilderna? Marias hus och två av de våra” vid böneväggen
 

* När han ibland kommenterar här på bloggen gör han det under signaturen Kyrkvärd och ett tillägg av någon sort.

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd från Bosund

<3

2014-05-29 @ 22:33:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0