klokare diakoner

Var det inte det jag trodde!
Bilden av att präster är moderater är fel!
En chock för folk från höger till vänster?
Men diakonerna är ännu klokare!
 
I Kyrkans tidning finns inte intressant läsning varje gång man kikar på tidningens webb-variant – pappersbladet har jag inte hemtillgång till. Men ibland händer det. Och det har det gjort nu i en artikel som berättar hur åtminstone den del av dem som svarat på en undersökning tänker sig att rösta till hösten – läs artkeln här
 
Kolla noga staplarna för varje parti.
Delpelaren längst till vänster är resultatet i senaste riks-dagsvalet, nästa diakoners sympa-tier, sedan präster och längst till höger för varje parti prästerna för fyra år sedan.
Som jag fattar staplarna visar de att diakoner och präster politiskt ligger något till vänster om befolkningssnittet. Jag blir inte förvånad alls. Det handlar ju om kloka människor – i många fall.
 
Både Vänstern och Miljöpartiet har fler sympatisörer bland de kyrkvigda än hos folk i allmänhet. Sossarnas stöd hos prästerna är svagare men diakonerna ligger på valresultatet. Den största skillnaden förefaller vara för det parti som nu leder regeringen. Moderaternas nyliberala hållning med tron på marknadens allvisa godhet faller inte alls diakonerna på läppen – självklart eftersom de i sina uppdrag är de som först märker Mammonsdansen mal ner människor. Även prästerna väljer andra alternativ – och i större utsträckning än för fyra år sedan. Artikeln antar och jag gissar lika att KD-stödet beror på partiets skenbara och i regeringen verkningslösa mer konservativa hållning i privatmoralfrågor, familjepolitik etc.
 
För snart fyra år sedan tog jag i tidningen Dagen del av en eftervalskommentar som visade att det också i valmanskåren var så att aktivt kyrk- och frikyrkofolk röstar till vänster om den sekulariserade allmänheten, också något som inte stämmer med mångas fördomar.
Jag bloggade om saken här.

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd i midsommarregnvädersväntanslöparuppehåll

Kloka manliga präster, i medeltal. "Skenbar och verkningslös", Hmmm...du har ju inget facit hur illa det sett ut nationellt i rikspolitiken utan medverkan av KD. Hoppas att det är tillåtet att använda ett begagnat uttryck -det finns grader i helvetet ;)

2014-06-22 @ 14:06:47
Postat av: bloggaren själv

Men nog är mitt intryck att den socialliberala hållning som småpartierna KD och Fp haft fått dåligt genomslag i konkurrens med "de nya Moderaternas" nyliberalism. Och C skall vi ju bara inte tala om med rent obetalbara kovändningar.
KD skulle ha behållit sin trovärdighet som ett värde-konservativt parti om de lämnat regeringen när riksdagsmajoriteten valde könsneutralt äktenskap. Resultatet hade inte ändrats - men trovärdigheten hade varit kvar.

2014-06-22 @ 19:44:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0