έν Έφέσω 9 – uppdatering

Det är runt midnatt mellan söndag och måndag. Nu har den andra omgången nykonfirmerade ungdomar varit här halva sitt läger vilket inte märkts så mycket i det jag skrivit. I det dagliga arbetet och kontakterna har jag varit med dem – det är bara bloggandet som släpat och kanske gett intrycket att jag varit kvar hos dem som for natten mot torsdag i förra veckan. Hur som helst är det hög tid att flytta också skrivandets fokus till dei närvarande.

 

De kom alltså på torsdag eftermiddag. De var reströtta, spända, taggade, förvirrade. Hittade ingenstans, visste ingenting. Stor kontrast i förhållande till det vältrimmade gäng som farit. Det var bara att ”börja om” med ungefär samma programupplägg.

 

Fredagen blev en startdag då de gjorde sig bekanta med hotellet, poolen, stranden, matsalen, maten osv.. För en del ä sådant ganska spänt och otryggt. Satsar safe med att hålla WiFi-kontakt med hemmet och andra bekanta delar på nätet. Satsa på strips och/eller makaroner eller pizza i stället för spännande röror av olika smaker och utseende. Ty sig till sin kompis på sitt rum.

Bad, lektion, organiserade fritidsaktiviteter syftar till att alla ska våga komma t ur sin bubbla – men det tar tid. Riktig fart på interaktion och självförtroende blir det inte förrän på lördagen i och med besöket inne i Kusadasi, uppgifter att lösa, studiebesök och shoppande. Tyvärr var den moské vi utsett som studiemål låst men det fungerade i alla fall. Vakthållningen kring ”det egna reviret” taggades ner i samma mån som området man upplevde sig ha kontroll över växte. Lekar, spex och tävlingar ökar på gruppsammanhållningen.

 

Söndagen startade – som förra veckan – med en kort fri gudstjänst alternativt morgonbön extended version. Sedan delades gruppen så att könen var för sig med ledare av samma kön. Mer samtal. Garden sänktes ytterligare. Flera vågar sig också på annan mat än strips. Alla dristar sig också att tillsammans bada i havet.

Så långt har vi hunnit nu. Gruppen fungerar som grupp och sammanhållningen ökar – inte bara med bästisen utan med alla.

 

Men sluta flumma! Lär dom sig inget?

 

Så kan någon kanske tycka och naturligtvs är det fel. Att bygga grupp ar inte flum. Inte heller att stärka trygghet och kamratskap. Först när sådant fungerar vågar man sig på att ”tänka utanför lådan”, alltså ta in nytt. I morgon sker det. Då bär det av till Marias hus och Efesos. Och Samos på onsdag.

 

Men i vissa avseenden tjänade den nuvarande skaran på att ett läger gått före. Platsen för aftonbön med tillhörande telefonlägerbål behövde vi inte leta – den visste ju jag. Det är därifrån bilderna kommer: Lägerbålet samt nymåne och ovanför den planeten Jupiter. Vackert.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0