således sen sådan

Idag börjar min semester – således sen sådan.
 
Jag kommer att vara väck från arbetet i praktiken sex veckor. De fastlagda planerna är nu först fyra, sedan i tjänst en måndag-tisdag-onsdag och därefter en ny ledighet 1½ vecka. Ämnar söka ”revidera undan” den där halvveckan mitt i. Men det är ingen jättefråga.
 
Vad gäller semestersnack är jag faktiskt ganska kluven. Alltså inte till semestrar och ledigheter som sådana utan till snacket om saken. Jag möter det i muntligt snack och skriftligt på sociala medier typ Facebook och annorstans. Det tonläge jag hör kan ibland bli nästan nu är det vederstyggliga slaveriet över och jag är free at last – som om arbetet och uppdraget man står i vore pest och pina. Jag vet att folk inte anser så men det kan ibland låta så. Det är troligen otänkt*.
 
I alla fall är jag ledig nu och tycker att jag knogat ihop till saken.
 
Mentalt sett är jag i slutet av vårterminen men har de senaste fyra veckorna haft ett jämfört med ”vanliga” prästerliga sysslor omväxlande uppdrag i Sommarkyrkan vilket har varit kul. Det har också gett många tankar kring evangelisation, ungdomsverksamhet osv men det tänker jag inte skriva om nu. Jag hinner inte! Jag har ju semester. Jag skriver inte heller ut någon av de 27 predikningar jag hållit i samband med Sommarkyrkans 33 gudstjänster. Inte nu. Jag är ju ledig! Och har mycket att göra.
 
Denna första semesterdag handlar det om att klippa gräs och packa för fjällen. Madammen stack till Björkliden om fredagen och jag kör dit i morgon. Det betyder att jag idag kommer att jobba stenhårt på att vara ledig.
 
Och alla er som från ledigheter nu kommer tillbaka till era arbetsplatser säger jag:
 
God Juli och Gott Nytt arbetsÅr!
 

*  Det nordsvenska ordet otänkt – amatötranskriberat till Piteådialekt ootaangkt, Skellefteåmål otäejngkt – är ett alldeles utmärkt begrepp när man vill beskriva något som inte blev riktigt bra eller så ända in i bänken fel. Begreppet är inte klandrande utan mer beklagande. Ibland blir saker fel för att man tänkt fel – feltänkt. Man drar fel slutsatser av fakta eller till och med ibland avser att det skall bli negativt, är intelligent korkad alternativt dum i betydelsen elak. I det sistnämnda fallet är man illtänkt och bägge delarna är klandervärda. Med det otänkta är det på annat vis. Den otänkte tänker varken fel eller illa utan snarare inte alls. Det kan beklagas, inte anklagas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0