snabba puckar...

...är vad jag verkligen hoppas på i hockeyfinalen ikväll. Inte är det nu världens viktigaste sak men ändå kul. I vart fall är det inte det jag avsåg med rubriken utan något helt annat.
 
Snabba puckar är nämligen något som kännetecknar den norrbottniska våren.
Den smäller som till och hux flux blir det sommarkänsla.
Visserligen går det inte så snabbt som i en dröm jag hade en gång för länge sedan. Riktigt länge sedan. På den tid jag fortfarande bodde hemma hos mina föräldrar. Gick gymnasiet – typ. Att drömmen fastnat i minnet beror nog på att den var så absurd att jag väckte mig själv med mitt eget gapskratt. Det var så – i drömmen alltså – att jjg åkte utför i Måttsundsbacken. Med pjäxorna fixerade mot skidorna genom vad som då kallades låga fästpunkter, något som gjorde benbrott högt sannolikt. Svängde i alla fall hit och svängde dit, släppte på mer fart och vurpade i ett moln av snörök och tappade stavar. Dessa började jg sedan leta i lingonriset. Just det! I lingonriset! Det hade tvärt blivit sommar. Snacka om snabba puckar! I drömmen.
 
Riktigt så fort går det inte IRL*. Men ändå snabbt. Förra söndagen när jag skjutsade hem barnbarnen till Luleå åkte vi via Boden för att där å Jernbanestationen avlämna de smås ena faster. Mitt mellan Älvsbyn och Boden såg jag att hela Vändträsket** var täckt av is. Visserligen lös och rutten men ändå is. Runt träsket stod björkar och annan lövsly i sin bruna och gråa vårvintervemodighet.
 
Pang, pang, pang, pang! Smatter, rat-tat-tat-tat-ta och ännu mer smatter.
Naturen skjuter skott så alldeles fantastiskt. Idag på Pingstdagen är det tredje dagen på raken med rejäl värme och kortbyxor. Alla lövträd lyser försommarljusgröna.
 
Verkligen snabba puckar!
 

*  IRL betyder In real life – alltså verkligheten skild från chimärer som drömmar och Internet.
**  För sydsvenska läsare i avsaknad av norra landsändans bildning och kultur vill jag ge informationen att ordet träsk som i syd betyder dyig sumpmark här uppe betyder något helt annat. Vändträsket är liksom Korsträsket, Lillkorsträsket, Vistträsket och Alviksträsket vackra insjöar med drickbart vatten belänga här nere i skogslandet medans Torne träsk är en stor djup fjällsjö med helt kristallklart om än även under sommaren iskallt vatten, definitivt maximalt osumpigt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0