predikoslöjd

Runt 21 på lördag kväll hade jag just förberett mig hyfsat klart för gudstjänsten i Vidsels kyrka kl 11 i morgon. En lite marig sak. Gudstjänsten planeras som familjegudstjänst – vilket inte på något vis är marigt. Tvärtom! Familjegudstjänst med barn ur barngrupperna är kul. Men... Det finns alltid ett men... Tänk om det inte kommer några barn!
 
Ibland när man planerat för Familjegudstjänst med predikan i form av prat med barn på barns fattningsnivå händer det att det ju att det inte kommer några ungar. Eller så kommer två och man står med fusklapp till en "barn-predikan" i näven med ett gäng vuxna och äldre som åhörare. Och ett psalm- och musikval liksom inställt på barn, ofta icke läskunniga sådana. Som kanske saknas. Marigt vid genomförandet. Värt att beakta i förberedelsen.
 
Fast en liten genväg i dilemmat har jag av hävd tillgång till. En vana jag hade vid familjegudstjänster jag ansvarade för på 80-talet och behållit alltsedan dess vid behov. Att i familjegudstjänsterna dela upp förkunnelsen så att jag har en kort riktad vuxensnutt på slutet efter att ha låtit en barnhög vara rejält i fokus ett bra tag. Då fungerar det bra när jag ber dem vänta en stund ”medans jag pratar lite med de stora”. Det ger mig 3-4 minuter att till ”barn-predikan” foga ett ”vuxen-tillägg”. Sedan får barnen myror i brallorna*. Den vuxen-snutten kan man då också bygga vidare på om barnen inte alls är där.
 
Så nu har jag planerat för alla eventualiteter. Med eller utan barn. I morgon i Vidsel.
Och har två punkter: Anden/Hjälparen och Bönen.
 
Men mellan predikoslöjdarslutet och publiceringen av denna text var det på ettan ett avsnitt av Unge Morse – som måste ses.
 

*  Den uppdelningen i två nivåer tycker jag är bättre än att ha en nivå med 10-11-åringar i fokus. För marigt för förskole- och lågstadiebarn och för banalt för alla 15+. Har givetvis provat på den pedagogiken och sett den hos andra och funnit att det blir lika skevt varje gång. Påminner om jägaren som sökte fälla två älgar med ett skott genom att sikta mitt emellan.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

När jag läser detta är det söndag kväll. Kom det några barn? Jag hade själv familjegudstjänst i kyrkan idag. Inga barn kom. Men i torsdags vid en helt vanlig högmässa var det sju barn (men två försvann med sin mamma efter en stund).

2013-05-12 @ 20:32:12
Postat av: bloggaren själv

Ett barn kom. Därutöver var vi 18 till och av dessa tre yngre än jag. Mer om gudstjänsten och predikan kommer vad det lider. Annat viktigt att beblogga tränger sig före denna söndagskväll.

2013-05-12 @ 22:20:23
Postat av: bloggaren själv - igen

Förlåt: Fem yngre än jag - vaktis, kyrkvärd, kantor, barnledare (som också är musiker), mamman till barnet.

2013-05-12 @ 22:22:57
Postat av: Tobbe

Roligt att det var så många som fem som var yngre än du - unge man :) Även jag diskuterar ålder i mitt (just nu) senaste inlägg, men av helt andra skäl.

2013-05-13 @ 23:33:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0