mer grundkurseri

I det senaste inlägget, noble Bloggläsius, gav jag på slutet tre länkar till artiklar i torsdagens Kyrkans Tidnings webb-upplaga. När jag idag bläddrar i självaste papperstidningen ser jag att det finns mer text i ärendet. Det man lagt på nätet är – och nu skriver jag vad jag vet kan provocera – överhetens röst, alltså vad beslutshierarkierna säger, tycker och anser. Vad elever tycker och hur man resonerar där kursen ges, alltså på folkhögskolorna, menar KT-webben tydligen inte vara värd något cyberutrymme.

Under rubriken Röster om förslaget finns dock i pappersblaskan nedanstående text som jag skrivit av för att du, noble Bloggläsius, skall ges en kompletterande information. Först Signe Hasslers artikel:

”Möjlighet att pröva sitt yrkesval tidigt unikt för kyrkan”

Olivér Joób och Håkan Gustafsson, lärare på Hjo folkhögskola, reagerar på att man rycker undan möjligheten för blivande kyrkoarbetare att få lära känna kyrkans tro och liv innan man gör sitt yrkesval.

Bristen på förkunskaper har bara ökat genom åren. En brist som gjorde att kyrkan en gång startade grundkursen.
- Varje kurs ser vi hur några väljer att byta yrkesinriktning eller helt hoppa av, den möjligheten till est försvinner nu. Denna möjlighet att pröva sitt yrkesval så tidigt i utbildningen har varit helt unikt för kyrkan, säger de.
En annan viktig del som försvinner är en tidigt grundad förståelse mellan de fyra yrkesprofilerna och kyrkans gemensamma uppdrag, något som de tror gagnar det framtida församlingsarbetet mycket.
- Det är helt obegripligt att rikskyrkan inte tagit hänsyn till att 10 av 13 stift anser att grundkursen bör få vara kvar eller att man informerat om sina planer att slopa den.
- Faktum är att man under alla dessa år i princip aldrig utvärderat utbildningen. Det har bara skett på lokal nivå. Ingen har tagit reda på vad kursen inneburit för dem som nu arbetar inom kyrkan.
Att det nu blir upp till stiften att anordna utbildningen och att en del av dem aviserat att de även i fortsättningen kommer att kräva den , tror lärarna i Hjo bara får till konsekvens att kandidater söker sig till de stift som inte gör det.
- För vår del ser vi det som en omöjlighet att vi skulle bedriva  utbildningen enbart på uppdrag av stiftet.
På Hjo folkhögskola har grundkursen ingått i kursutbudet sedan 1994 och har stor del i skolans tydliga kristna profil som nu riskerar att försvinna eller bli otydligare.

Yashmin Singh har varit i kontakt med två elever som går olika former av grundkursen och ställt dessa två frågor till dem:

1. Vad tycker du om förslaget att Svenska kyrkans grundkurs inte skall vara obligatorisk att gå?
2. Skulle du ha gått kursen om den var frivillig?

Mariana Edman läser grundkursen på helfart på Helsjöns folkhögskola, är lärare till yrket och vill bli diakon:
- Det är inte ett bra förslag. Kursen har gett mig otroligt mycket. Vi har bibelstudier och får kunskaper och erfarenheter som jag tror i alla fall inte alla yrkeskategorier i kyrkan är så förankrade i. vi jobbar också med oss själva, årt kall och vår tro, som är väldigt värdefullt.
- Jag hade inte valt att gå kursen om den inte varit obligatorisk av ekonomiska och praktiska skäl, så jag är glad att jag läser den nu, för jag hade inte velat vara utan den.

Karin Rubensson läser grundkursen på distans på Helsjöns folkhögskola och även studerar teologi i Lund:
- Det är svårt att överblicka konsekvenserna av förslaget. Men det är viktigt att det blir lika över landet, vad som än beslutas. Jag tycker min grundkurs är bra men ett problem som jag ser är att det är svårt att hitta rätt nivå för undervisningen eftersom vi har så olika bakgrund.
- Jag hade nog inte gått kursen om den inte var obligatorisk eftersom man även kan få kunskapen, som ges där, på annat håll.

Detta inlägg skrev jag på arbetstid – eftersom det berör jobbet så starkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0