vad pågår??

På tisdagsmorgonen när jag hämtade in Lokala Världsbladet* ögnade jag som snabbast förstasidan. När jag var klar med den hade jag hunnit från brevlådan till bakljusen på bilen framför garaget. Väl inne i hallen fri från blåsten öppnade jag blaskan för att på sidan två se ledarens rubrik – lästes senare på dagen. Efter det – jag hade då kommit till köket – föll blicken på tidningens tredje sida. Folk som vet hur tidningsläsning funkar säger att sidan tre är en viktig sida, i vikt rankad enbart efter sidan ett, sista sidan och eventuellt mitten. Då det i Världsbladets spridningsområde inte sker något av vikt viktigt att skriva om viktar publikationen verksamheten så att sidan tre säljs till annonsörer. Detta gör att en överviktig läsare som jag snabbt går vidare med bladvändning till sidan fyra. Men – då läsning av avisen nu en gång fungerar som det fungerar hinner ögonen ändå se den tredje sidans övre vänstra hörn**. Där var igår den annons som "pryder" detta inlägg.

BÅDE TVIVLAR OCH TROR PÅ GUD – Svenska kyrkan

Vad pågår??
Finns det två trosbekännelser numera?
En trosbekännelse och en tvivelbekännelse?
Vad är detta för svammel??

Sist jag hörde efter sa man inte i gudstjänsten eller vid dopen eller vid konfirmationerna:
Vi tvivlar på Gud Fader allsmäktig himmelens och jordens skapare, Vi tvivlar på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår herre och så vidare eller Vi tvivlar på den helige Ande, en helig allmännelig kyrka och en del till.
Det är något annat som sägs:
Vi tror på Gud Fader allsmäktig, Jesus Kristus och den helige Ande.
Så vad är detta för svammel??

Men måste man då tro för att vara med i kyrkan?
kanske någon undrar.

Givetvis inte! Människor kan och må tro hur de vill, tvivla och anfäktas – fint gammalt ord. Men människors meningar ändrar inte Kyrkans tro. Om Kyrkan väsen vore att vara en åsiktsgemenskap av likasinnade skulle kyrkans tro definieras som summan av eller genomsnittet av folks tyckande och tänkande men så är det ju inte – även om det kvickhuvud som författat annonstexten verkar ha fått det om bakklöven. Kyrkan är inte en åsiktsklubb eller en beteendeorganisation – även om många uppfattar henne så. Kyrkan är gemenskapen av dem som genom dopet fogats samman med Jesus och som i gudstjänst och liv vill vara tillsammans med honom. Sådetså! Och den Kyrkan tror!

Men kanske är annonsen ett försök att visa på öppenhet!
kanske någon tänker.

Det vore ju en god tanke i och för sig, och vore verkligen att tyda och tolka allt till det bästa. Men är det öppenhet man vill visa på är ju annonstexten helt förfelad då den visar på ingenting och bara blir korkad. Tänk om det kom någon och sa: Jag tvivlar på att det inte finns någon Gud förutom Gud. Jag tvivlar på att Muhammed är hans profet. Inte någon, muslim eller icke muslim, skulle anse den figuren vara muslim. Jämfört så blir annonsens text till sin innebörd i praktiken ett uttryck för icke-kristendom. Typ.

Någon har utformat annonsen - och sannolikt fått (bra) betalt.
Några har tagit andras pengar och betalat för annonsplatsen på sidan tre.

Fy skäms!!


*  Här avses Piteå-Tidningen.
**  Det är ju den plats på en sida där man som regel börjar när det gäller de språk jag brukar läsa – svenska, engelska och ibland nytestamentlig grekiska. Den Bibelhebreiska jag mycket sällan ägnar mig åt är dock annorlunda med sin läsriktning från vänster till höger och känns när det blir aktuellt alltid extra obegriplig då jag alltid ”börjar från fel håll”.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0