howard camping 1

Egentligen hade jag inte tänkt skriva någonting om den amerikanske pastorn Howard Camping och hans idé om att Jesus skulle ha kommit tillbaka igår. Eller i vart fall att det så kallade uppryckandet skulle äga rum då. Den sortens förutsägelser om framtiden intresserar mig inte alls, särskilt när det visar sig att han som så bestämt vet hur det ska bli för drygt femton år sedan säkert sa att det skulle bli så redan då.

Jag tänker nu inte gå igenom hur han resonerat och på vilket sätt han då resonerat fel. Referat av det finns på andra platser på nätet*. Jag konstaterar bara att han hade fel. Jesus kom inte tillbaka. Och hade Jesus kommit tillbaka igår skulle det inte betytt att Howard Camping räknat rätt, bara att hans förvirrade Bibeltolkning rent slumpvis prickat samma dag. För det är förvirrad Bibeltolkning det är frågan om hos Howard Camping. Inget annat!

Tanken att Jesus skall komma tillbaka är biblisk – odiskutabelt! Om 1½ vecka firar vi Kristi Himmelsfärds dag och i den Bibeltext som alltid läses den dagen får Jesus lärjungar veta att på samma sätt som Jesus försvunnit från deras ögon skall han komma tillbaka**. Vi bekänner också detta faktum i den sedan 100-talet vanliga trosbekännelsen om Jesus där han sägs vara ...på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida; därifrån igenkommande till att döma levande och döda.
Den tanken är alltså sann! Återkomsten kommer! Här ligger inte problemet!

Men det är i sanning
möttot – dialektalt ord för dumt – när tomtar som Howard Camping genom vad han säger vara ett grundligt livslångt studerande av Bibeln ge sig på att spekulera om det Bibeln säger är meningslöst att spekulera kring – alltså när detta ska ske.*** Det han gör är ett meningslöst och helt obibliskt förfarande.

Att folk då tar intryck av Howard Camping är i sanning ännu märkligare. I och för sig har jag inte märkt av en enda förkunnare eller församlingsaktiv kristen i Sverige som tagit hans 21 maj-tankar på allvar men i USA har han anhängare. Fast han bevisligen är en falsk profet****. Och tack vare internet, media och annat har hans stolliga idéer blivit kända. De blir inte trodda av vare sig de troende eller dem som inte tror men en effekt av hans framfart blir att Bibel och pastorer och tanken på Jesus återkomst får ett löjets skimmer över sig. Att en del skrattare plockar poäng – typ. Eller åtminstone tror sig ha plockat poäng.*****

En annan effekt är att Jesus återkomst och domen – som en dag sker – får fel klang. Det framställs som katastrofen över alla katastrofer. Så är det inte i Bibel och kristen tro. Där ses i stället Jesus återkomst som den sista avgörande insatsen i frälsningen och Guds befrielse av mänskligheten.

De kursiverade trosbekännelseorden ovan får i den Nicenska trosbekännelsen på 300-talet detta tillägg: ...
på vilkens rike inte skall varda någon ände. Jesus återkomst betyder alltså att Guds rike upprättas helt och fullt – det som Jesus kom med och införde genom sin födelse, sitt liv, sin död och sin uppståndelse och himmelsfärd. Då är matchen över och ont och gott som än är blandat separeras helt och fullt. Den dagen betyder att fattiga får goda nyheter, fångna befrias, blinda ser och att förtryckta blir fria.******

Lidande och förtryckta människor har genom hela den kristna kyrkans historia hämtat tröst ur det faktum att Jesus helt och fullt skall upprätta sitt rike. De har också fått – och får – styrka att verka för det som Gudsriket står för: frihet, förlåtelse, upprättelse, gemenskap, fred osv. De har fått – och får – uthållighet i kampen mot Gudsrikets anti-krafter: fattigdom, lögn, våld, förtryck, utsugning, diskriminering, splittring, hat och allt möjligt annat syndigt.

Trygga medel- och överklassiga människor å andra sidan – de som kan leva som de lever på grund av att andra inte tillåts leva så – har genom historien i stället hemfallit åt allsköns spekulationer om
hur och när återkomsten sker. De har hej vilt kombinerat lösryckta Bibelställen, hittat på talsymbolik, gjort tidtabeller och trott sig tolka tecken inför vad som skall ske – och alltid haft fel. Howard Camping är bara den senaste i den raden.* Klickar man på länken kamrat lestander nere till höger kommer man till en blogg som handlar om många olika saker. Där finns några inlägg i denna sak och bland dessa ett referat av Campings ”matematik”.
** Markus evangelium kapitel 13 vers 26-27, Apostlagärningarna kapitel 1 vers 11.
*** Markus evangelium kapitel 13 vers 32, Apostlagärningarna kapitel 1 vers 7.
**** Femte Moseboken kapitel 18 vers 21-22.
***** Jag vet inte hur hans anhängare mår nu. Jag kan bara beklaga att de låtit sig luras av hans framfart och hoppas innerligt att de i baksmällan av den uteblivna undergångsmällen kan hitta en sundare mer biblisk andlighet att leva i.
****** Lukas evangelium kapitel 4 vers 16-21.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

För att ge uttryck åt att bloggarn ingalunda tänker ägna många ord åt stollen Camping åtgår det en fasligt massa tangentbordsdelnedtryckningar. Att han sedan dubblerar(minst) numerären ger indikationer om att tillväxten av den totala massan tematiska vokabulärvändningar kan komma att tillta i likartat takt

2011-05-22 @ 23:54:46
Postat av: Nattfjäril

Stollen heter Harold har jag för mig, inte Howard...

2011-05-23 @ 15:44:41
URL: http://www.ordplusbild.blogspot.com
Postat av: bloggaren själv

Han går tydligen under dubbla förnamn. "Harold Camping" ger ca 22 900 000 träffar på Google, "Howard Camping" bara ungefär 17 200 000. Ändå verkar det röra sig om samma snubbe.

2011-05-23 @ 21:39:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0